Ovogodišnji Međunarodni dan knjige i autorskih prava obilježit će se online putem


„Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava“ se po peti put obilježava u Bosni i Hercegovini u četvrtak 23. aprila 2020. godine sa temom „Sa knjigom oko svijeta“ kojom se želi dati poticaj čitanju, potaknuti razgovor o temama koje danas okupiraju svijet i ukazati na to da je upravo sada pravo vrijeme za čitanje.

 

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti, jer su na taj dan 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare (koji je umro 23. aprila po julijanskom kalendaru).

UN-ova organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine. Cilj ove manifestacije je afirmacija čitanja knjige u njenom tradicionalnom i modernim oblicima.

Zalažući se za knjige i autorska prava, UNESCO se zalaže za kreativnost, raznolikost i jednak pristup znanju, od mreže kreativni gradovi književnosti do promicanja pismenosti i mobilnog učenja i unapređenja otvorenog pristupa znanstvenim saznanjima i obrazovnim resursima.

Više nego ikad prije, u vrijeme kada je većina svijeta zatvorena i ljudima je ograničeno kretanje, moć knjige treba iskoristiti u borbi protiv izolacije, jačanja veza među ljudima, proširivanja našeg horizonta,  stimulirajući naš um i kreativnost.

U organizaciji Asocijacije informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM) i Društva bibliotekara Federacije Bosne i Hercegovine, okupilo se dvanaest institucija kulture (biblioteka i muzeja), koje nude zajednički program kojim obilježavaju UNESCO-ov međunarodni „Dan noć knjige i autorskih prava“.

“Ove godine izazov pred nama je možda i najveći do sada, jer živimo u vrijeme svjetske pandemije COVID 19, nećemo biti u mogućnosti da radimo direktno sa našim korisnicima.
Naš zadatak ove godine je da premostimo udaljenost dijeleći naše sadržaje online, stvaramo osjećaj zajednice, činimo poveznicu prošlosti i budućnosti, most između generacija i kultura.” – saopćili su iz BAM-a

Ove godine u realizaciju manifestacije je uključeno 12 institucija kulture iz 5 gradova Bosne i HercegovineBiblioteka Sarajeva, Gradska biblioteka Kakanj, Gradska biblioteka Zenica, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Komisija/Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, Narodna biblioteka Mostar, Opća biblioteka Maglaj, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, školske biblioteke JU OŠ Aleksa Šantić, Mirsad Prnjavorac i Mula Mustafa Bašeskija, kao i izdavačka kuća Sarajevo Publishing.

Program će biti dostupan online putem web-a i društvenih mreža ovih institucija. Građani BiH će na svjetski dan noć knjige moći uživati u filmovima, izložbama, bajkama, online izdanjima, čitanju, video zapisima i retrospektivi prethodnih godina, kako saopćava BAM.

“Čitanje je za mene bijeg od stvarnosti u neku drugačiju, malo manje stvarniju stvarnost. Kada poželim da odmorim od žamora ljudi, teške svakodnevice odlučim da pročitam nešto u svojoj žutoj fotelji pored otvorenog prozora i uz šalicu jake kafe. Inače, veliki sam zaljubljenik u stare dobre pisce kakav je Herman Hesse, August Šenoa, Viktora Igoa tako da najčešće čitam stare dobre knjige mada nemam ništa protiv ni protiv novijih jer svaka knjiga je napisana s razlogom. Mislim da bi svako volio doživjeti onaj osjećaj kada jedva čekaš da dođeš do posljednje stranice, a kada je završiš i zaklopiš osjećaš određenu nostalgiju. Nažalost, sve manje se čitaju knjige ali pokušajte, ako ne spadate u skupinu nas obožavatelja knjiga, i vjerujte nećete se pokajati. Razmjenjujte knjige nakon čitanja, razmjenjujte mišljenja nakon čitanja iste knjige i preporučujte jedni drugima one koje su vas ostavile pod dojmom i širimo ljubav kroz knjige, čitanje i pisanje. Mislim da je ovo idealna prilika obzirom na trenutno stanje i zapamtimo: Knjige su ljubav, a ljubav se dijeli.” – za RadiYo Active kazala je Dženeta Bradarić, studentica Medicinskog fakulteta u Zenici
.
.
“Uvijek se vodim time da mi nikad ne može biti dosadno kada postoje knjige i iskreno to je tako. Smatram ih neiscrpnim izvorom znanja i inspiracije i predmet su koji nikada ne može zastarjeti. Čitanje je poput bogatstva koje je neotuđivo i koje iz dana u dan dobija na vrijednosti. Volim čitati skoro sve. Od laganih ljetnih romana, stručnih literatura, članaka. Sve što me osvoji na prvi pogled. Sviđa mi se što i mlađe generacije sve više teže čitanju u svim formatima. Knjiga je za mene vodič kroz život, voljela bih da postane i vaš.” – za RadiYo Active kazala je Jelena Mihić, studentica Nastavničkog fakulteta Univerziteta Džemala Bijedića u Mostaru
.
.

“Čitanje? Radnja koja mi aktivira svaku moždanu ćeliju, svaki nerv, budi mi svako osjetilo za dobro, za pozitivno!! Čitanje bih također mogla opisati kao nešto što ispunjava moje zauzeto i slobodno vrijeme… ono vrijeme kada putujem negdje, pa mi se iskrade neka knjiga koju čuvam za te prilike, ono vrijeme kada poželim da se opustim i uživam u toplini doma, negdje u nekom kutku pored prozora. Poželim da pobjegnem od svega i realnog uzmem neku od svojih ljepotica sa polica i počinjem da letim, letim u daleka i prošla vremena. Naravno, sve radnje ispisane u knjigama koje imam nisu pozitivne, nisu ni ljubavne, ni humoristične, naprotiv, postoje tu i neke mračne teme, neke tragedije. One mi obično služe za dozivanje, da, dozivanje ovome danas, pa koliko god bile tamne i mračne, tzv. “horor priče” kao što je npr. Edgar Alan Po i njegov svijet sivila i horora, svijet propadanja, itekako prave slike u mojoj glavi, a čim počnem da se gubim u tom svijetu, ja brzo uzmem nešto lakše i mekše za čitati. Uzmem nježnog i vrlo poznatog “Malog princa”, tako se onda na trenutke bacim u tu vrstu fikcije…

A onda ako mene pitate, ono što ja volim da čitam jeste sljedeće:
Sto godina samoće – Gabriel Garci Marquez
Tolstoj – Ana Karenjin
Mali princ – Exupery
Stranac – Albert Camus
Istočno od raja – Steinbeck
Životinjska farma – George Orwell
Frida ili o boli – Slavenka Drakulić
Muzej nevinosti – Orhan Pamuk
Tu bih se zaustavila, jer bi spisak išao daleko i dalje, daleko od svega ovoga što samo živi, jer čitanje i mašta i živi, i svakim jutrom se novi žanr budi!” – kazala je Ayşe Çankaya, studentica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici
.
.

#StayAtHome #Ostanikući #Ostanidoma

Foto: ba.n1info.com, logicno.com, rtv.rs

Izvor: www.bam.ba


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist