RadiYo Active

RadiYo Active Zenica je prvi bh. community radio čiji program u potpunosti vode i uređuju djeca i mladih. To je rečenica koju smo previše puta izgovorili, ali šta to zapravo znači?

RadiYo

Po definiciji community radio je okrenut zajednici i prilagođen je određenoj skupini ljudi. U našem slučaju to je riječ o djeci i mladim koji žele da se njihov glas čuje. Community radio je nekomercijalan, neprofitan i nepolitičan što je samo po sebi izazov za funkcionisanje u našoj državi, a pogotovo u lokalnoj zajednici.

Upravo sa tom idejom radiYo Active je i stovren 2011. godine kada smo dobili dozvolu od RAK-a(Regulatorna agencija za komunikacije), a od januara 2012. godine smo krenuli sa programom i još uvijek nismo stali.

Od januara 2012. pa do danas u eter radiYa Active javilo se na stotine djece i mladih, a mnogi od njih su danas priznati medijski radnici na prostoru Bosne i Hercegovine, ali i regiona.

Kako su godine prolazile tako je i radiYo postepeno rastao, kako u tehničkim tako i u ljudskim kapacitetima. U 8 godina postojanja uspjeli smo ostvariti suradnju sa svim relevantnim medijskim radnicima iz Bosne i Hercegovine, a pored toga realizovali smo i niz međunarodnih projekata sa mladim iz Švicarske, Njemačke, Srbije, Kipra, Bugarske, Poljske, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i Moldavije.

Community

Kako smo već naveli kroz dugogodišnje funkcionisanje radiYo Active je prošlo na stotine ljudi, a samo neki su ostali u novinarskom poslu. Šta se dešava sa ostalim?

Eh u ovom segmentu dolazi do izražaja „community“ momenat našeg radiYa. Za sve članove radiYo nije samo radio, nego sigurni prostor gdje imaju priliku da iznesu svoje ideje o unaprijeđenju društvenog, kulturnog i umjetničkog života u našoj lokalnoj zajednici, a te ideje shodno mogućnostima budu realizovane ili ne.

Tako smo dosad realizovali pet fundraising kampanja za radiYo Active u kojim su redom učestvovali: mladi umjetnici iz Zenice, Rambo Amadeus, Neno Belan, Velibor Stančić, Marko Tomaš, Edo Maajka i Marčelo.

U istom periodu i naš radiYoaktivni studio je bio aktivan, pa smo proizveli niz zanimljivih sadržaja poput detektivske radio drame, CD-a poezije, posebnih emisija i naravno veliki broj autorskih pjesama.

Pored ovih događaja organizovan je i veliki broj javnih događaja poput panel diskusija, okruglih stolova, debatnih takmičenja na teme koje su zanimljive upravo ciljnoj grupi – djeci i mladima.

U organizaciji ovih događaja su učestvovali isključivo mladi ljudi, članovi radiYo Active koji su na taj način direktno obogatili kulturno-umjetničku ponudu našeg grada.

Ideja živi

Ideja radiYo Active je da pruži prostor (fizički i medijski) mladim ljudima da kažu šta misle i rade na izgradnji našeg društva, počevši od mjesne zajednice.

Konstantnim radom i napretkom u proteklih osam godina smo dokazali da je moguće da se u našem društvu radi na izgradnji nečega većeg, a ne samo na razgradnji/destrukciji. Iako je veliki broj ljudi prošao kroz radiYo, ideja je ostala nepromjenjena – jer mi zračimo samo pozitivno!

Ukoliko želite stupiti u kontakt sa našom ekipom javite nam se putem maila: redakcija@activezenica.org


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist