Elektronska scena u BiH


Elektronska scena u BiH, iz godine u godinu, sve više ”raste”, čemu su svjedoci i mnogi događaji. Bosanskohercegovački gradovi u kojima se najviše propagira ovakav vid muzike jesu Sarajevo, Tuzla i Banja Luka.

Iz Sarajeva, Tuzle i Banja Luke su najpoznatiji bh. DJ-evi, koji ,osim u BiH, nastupaju i širom Balkana. Pa tako imamo dobro poznata imena: Goran Emkić, Mladen Tomić, Edib D, After Affair, G Edd, te mnogi drugi.

Da je BiH počela sa događajima, na kojima nastupaju svjetski DJ-evi, svjedoče prošli, ali i nadolazeći eventi.

Tokom posljednje noći, prošlogodišnjeg, Sarajevo Film Festivala organizovan je veliki party ispred Vječne vatre, na kojem je gost bio DJ Solomun. Važno je napomenuti da je ulaz za ovaj veliki party bio besplatan. Solomun je porijeklom iz BiH, tačnije iz Travnika, ali dugo vremena živi u Njemačkoj, gdje je gradio i usavršavao svoju karijeru.

U nadolazećem periodu, tačnije od 06. do 08. augusta, na FRESH WAVE Festivalu, u Banja Luci na tvrđavi Kastel, svoj nastup su potvrdili i legendarni dvojac ARTBAT. Ukajinski DJ dvojac uveličat će svojim nastupom ljeto mnogih ljubitelja elektronske muzike. Osim ARTBAT-a, nastupat će i Sven Väth, dobro poznati njemački DJ. Listu ostalih gostiju možete pronaći na zvaničnoj stranici Fresh Wave Festivala.

U bliskoj prošlosti, ali i budućnosti, može se reći da smo uživali u mnogim partyjima.

Međutim, vratit ćemo se 10 godina unazad, te spomenuti da je u BiH, Sarajevu, gost bio, dobro poznati, David Guetta.

Ovaj francuski DJ nastupao je sarajevskoj Zetri 18.12.2010. godine pred publikom, koja je došla iz raznih krajeva BiH, ali i susjednih država.

Ali Guetta nije prvi svjetski DJ i producent koji je nastupao u BiH. 2009. godine u dvorani ”Mirza Delibašić” u Sarajevu svoj nastup je održao i neprikosnoveni DJ i producent Tiesto. Holandski DJ je sarajevkoj publici, sa razlogom, ostavio noć za pamćenje.

 

2010. godina obilježena je i nastupom i DJ-a Carl Coxa, koji je trebao nastupati i 2019. godine u Sarajevu, no međutim zbog određenih problem, nastup je otkazan.

Osim događaja koji su se, većinom, održavali u Sarajevu, važno je spomenuti i čuveni Lunar festival, koji se održavao u Zenici. Ovaj dvodnevni festival, održavao se u periodu  od 2014. do 2017. godine, te od tada prestaje sa organizacijom. U danima kada je ovaj festival održavan, zeničke ulice su bile preplavljene turistima, te su mnogi željno iščekivali upravo ovaj događaj. Na spisku gostiju, koji su zabavljali sve prisutne bili su kako bosanski, tako i DJ-evi iz susjednih država. Ovaj festival je podržavao i naš medij, koji je 2017. godine imao i svoj kutak na festivalu, sa kojeg je uživo prenosio atmosferu sa mjesta događaja.

Ono što je sigurno, jeste da, elektronska muzička scena u BiH živi, te da se broj osoba koje  podržavaju i prisustvuju povećava, iz godine u godinu. Također, mnogi svjetski DJ-evi više ne zaobilaze BiH, kada su u pitanju nastupi, te se rado odazivaju.

Važno je da podržavamo i domaće DJ-eve, kako bismo im dali prostora za uspješniji rad, ali naravno i prostor za održavanje partyja, kojeg trenutno u Zenici nema.

Ukoliko ste ljubitelj upravo elektronske muzike, možete uživati svaki petak na našim frekvencijama uz emisiju Elektro nota, koja upravo podržava ovakav vid muzike.

 

Izvor fotografija: bhkoncerti.blogsport.com, pioneer


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist