Fraze namijenjene samo ženama


Tekst je upućen svim anamo onima, djevojkama sa žutim knjižicama, lahkim curama i ženama, aspidama od žene, zmijama od žena, bujnim plavušama, onim, koje imaju jezik kao krave rep, duševnim prostitutkama, trkaćim kokoškama, zanosnim crnkama, lijepim kao slikama, usidjelicama i onim ženama, što su glupe kao koze. Nadam se da ćete pronaći neke, kojim su vas nazivali, ali i da nećete.

Komunikacija je osnovni oblik interakcije čovjeka sa drugima. Koristeći se riječima, povezivanjem riječi u rečenice, čovjek komunicira, neprekidno i konstantno. Koristeći gotove izraze (frazeme) čovjek komunicira i prenosi “mišljenje”. Bitna riječ jeste mišljenje.

Frazeme o ženama možemo svrstati u par grupa u našem jeziku. Neke od tih grupa su nemoralna žena, glupa, nepredvidiva, žena lošeg i dobrog karaktera, svadljiva, (ne)vjerna, razmažena, (ne)atraktivna, debela, vrijedna, gola, umišljena… Grupe sa negativnim značenjem preovladavaju.

Jeste li znali da, kad smo bili “lijeni” i sebi pravili gotove oblike (frazeme) da bismo nekog opisali malo bolje, kao društvo smo napravili najviše gotovih oblika (gore pomenutih frazeme/izraza) za atraktivnu ženu.

Jesu li vas ikada nazivali bujnom plavušom, djevičanskom ljepotom, djevojkom iz snova, gorskom vila, lijepom kao slika? Ili su vam možda rekli da ste lijepa kao upisana, napucana mačka, napucana treba, nesedlana ždrebica, plavi anđeo, zanosna crnka, žena snova?

Da li su gore navedeni gotovi oblici, koji ženu ne opisuju u tek tako divnom svjetlu, od kojih ste sigurno čuli najmanje 5, koji koristi većina društva u BiH pa i Balkanu, odraz mišljenja o ženi i zašto je žena baš opisana u kontekstima nemorala, manje inteligentnosti i atraktivnosti, nevjernosti? Zašto nikada nije pametna? Je li se nekad za muškarca reklo da je “pametan kao žena”? I zbog čega ne?

Frazemi u bosanskom jeziku večinom su nastali motivacijom rodnih stereotipa. Prvi dokaz nailazimo kod “jači spol”/“slabiji spol”. 

Drage žene, djevojke i djevojčice i muškarci, odraz mišljenja jednog društva o nečemu možete da vidite čak i kada pogledate brojnost riječi o tom nečemu, a i kada pogledate fraze poput ovih o ženama. Pogledajte, proguglajte i istražite kako kao društvo, kojim frazemima i kojim riječima nazivamo muškarce, i uporedite ih sa ovdje frazemima o ženama. Uočit ćete da biti “glava kuće” i biti “lahka žena” ne znači isto.

Obzirom da se nalazimo u svijetu kakvom se nalazimo, bar znajte da vaše riječi utječu na vaše unutarnje Ja, ali i na druge. Pogotovo na druge, kada im kažete da je “lahka žena”. Razmislite ubuduće da li da koristite frazeme, koji su vezani uz negativnu konotaciju iliti ga značenje, koji okarakterišu nekog (u ovom slučaju ženu) negativno, jer ako koristite, znajte da je ova loša slika društva o ženi kreirana od davnina sve do danas i vaša slika i predstava o ženi.

Ako riječima koje govorite, pa čak i frazemima kojih se u hodu sjetite izgovoriti, dižete negativnu atmosferu nečijeg raspoloženja, nemojte to više raditi.

 

Izvor i inspiracija: Istraživački rad na temu “Koncept žene u frazeologiji” (Šator Belma, 09/2014.)

 

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist