(Ne)poznati umjetnici Zenice


Svjetski dan umjetnosti je jedan od međunarodnih dana UNESCO-A koji se obilježava na dan rođendana svjetski poznatog slikara, arhitekta, inženjera, matematičara i glazbenika Leonarda Da Vinčija. Svjetski dan umjetnosti počeo se obilježavati na inicijativu Turske s početkom u Istanbulu. Danas, 15. aprila, nastupa 501. godišnjica renesansnog svestranog umjetnika.

Veoma je važno podržavati i očuvati umjetnost koja se prožimala kroz historiju Bosne i Hercegovine, ali i sadašnjicu. Trebamo podržavati svjetske umjetnike u predstavljanju njihovih radova, ali također važno je i podržavati naše lokalne umjetnike. Grad Zenica itekako je prepun mladih talenata koji svoje misli izražavaju kroz umjetnost. Mi vam predstavljamo samo jedan mali broj (ne)poznatih umjetnika Zenice koji zaslužuju veći medijski prostor i prepoznatljivost.

MinasArt
Amina Šarić bavi se slikanjem još od osnovne škole. Međutim, u zadnje dvije godine njena želja i strast se povećala, te se i ona samim time počela aktivno baviti slikanjem. Sebe bi u tri riječi opisala kao šarenilo, smirenost i pozitivu, upravo ono što i njene slike predstavljaju. Na pitanje šta najviše voli da slika, Amina ističe animalizam, ali njen must-have su šarene ribice. Da je slikanje vrsta antistresa, potvrđuje i mlada slikarica:
Slikanje je antistres. Kada uzmeš platno i kist toliko se prepustiš slikanju da i ne primijetiš koliko je sati prošlo. Crtanjem detalja ideš dalje od stresa.

Amila Heralić
Nježna, brižna i samokritična Amila Heralić, kako sebe opisuje, još je kao dijete uz dvije

djevojke koje su sa njom bile od malih nogu, Selmu i Lejlu, gajila ljubav prema muzici. Kroz učenje klavira, gitare i harmonike, nije mogla zaobići i da zapjeva. Njeni roditelji su je upisali u Osnovnu muzičku školu u Zenici koju je završila 2009. godine, u kojoj je učila svirati violinu. Oduvijek je imala podršku roditelja. Iako je nakon osnovne škole upisala Prvu gimnaziju, a ne Srednju muzičku školu, nije prestala sa muziciranjem. Priključila se Omladinskom horu Zenice, pod dirigentskom palicom profesora Milenka Karovića, gdje je bila solista nekoliko godina. Nakon srednje, odlučila se da uđe u svijet prava, te upisuje Pravni fakultet u Zenici.

Svaki početak iziskuje mnogo truda, te žrtvovanja, stoga sam stvaranje muzike ostavila za neko drugo vrijeme, koje je, izgleda već sada, došlo.

Amila iza sebe već ima par autorskih neobjavljenih pjesama. Prije dvije godine nastala je njena prva pjesma ‘’Sunce’’ čija je inspiracija bila emocija ljubavi prema njenom momku.

Svako naše djelo, svaka naša izgovorena riječ, ali i misao odraz su sila koje neprestano kolaju nama. Te sile zalaze u razne sfere čovjekovog postojanja, te su pokretači naše kreativnosti. Upravo od tih sila i zavisi naše stvaranje. Stoga, reći ću da su moji tekstovi odraz onoga što je bilo u meni dok sam ih pisala.

Amila nam otkriva da su u procesu nastanka još dvije pjesme ”Daleko” i ”Run”. Dio pjesme ”Run’’ možete poslušati u ovom članku.

 

Naida Nuhić
Naida je mlada spisateljica koja od malih nogu sa sobom u ruci nosi knjige, sveske i olovku. Neke od Naidinih tekstova mogli ste pročitati i na našem web portalu (klik ovdje) i uvjeriti se u njenu vezu sa riječima. Sebe opisuje kao kreativnu, znatiželjnu i neodlučnu. Da je lahko pisati, i ne baš. Njena inspiracija je priroda, nevjerovatno prostranstvo koje ju okružuje. Kako kaže, ponekad misli da je sve moguće riječi iskoristila, ali joj priroda dokaže suprotno. Najčešće piše o sebi i svojim razbacanim mislima. Favoriti su joj tekstovi u kojima traga za pravim riječima. Za 10 godina vidi se sa prijateljima, porodicom i sa još napisanih riječi, a ono što je poručila jeste:
Svi koji pišete, ne trebate odustati. Ne plašite se pisati o vašim osjećajima i mislima. Ako nastavite, jednog dana ćete sigurno postati nečiji omiljeni autor.

Elma Hodžić
Elma Hodžić se već 6 godina bavi sviranjem flaute. Sebe opisuje kao vrijednu, povjerljivu i kreativnu. To potvrđuje i time što je već učestvovala na kantonalnom i državnom takmičenju. Iako državno takmičenje zvuči puno veće, kantonalno takmičenje joj je draže. Tek kada je počela svirati flautu, sastaviljala bi nekoliko svojih nota i stvarala vlastite kompozicije. Vjeruje da nije nemoguće stvoriti karijeru samo sviranjem flaute u Bosni i Hercegovini.
Rad nas (ne)poznatih umjetnika se cijeni, ali ne koliko bi trebalo. Ipak, mi smo mladi ljudi i trebalo bi da se naši snovi ohrabruju.

Piše: Jasmina Horić
Izvor naslovne fotografije: pinterest.com


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist