Odvijanje online nastave u 21. stoljeću


O online nastavi razgovarali smo u specijalnom izdanju emisije na našim frekvencijama, koja je emitovana 01.04.2020. sa početkom od 18:00h. Aktuelnost od početka pandemije, jeste svakako, održavanje online nastave, a kako to izgleda iz perspektive studenata, ali i profesora, pročitajte u nastavku teksta.

 

S obzirom da se susrećemo, po prvi put, sa ovakvim vidom održavanja nastave, svakako da su utisci o nastavi, te i sama nastava različiti. Sve se razlikuje od profesora do profesora, ali i od učenika, odnosno studenata, kako pristupaju ovakvoj vrsti nastave. Dok se jedna strana učenika/studenata ne žali na odvijanje nastave, druga strana ima suprotno mišljenje.

Naravno, kako nas zanima vaše mišljenje, ponudili smo vam u postu na našoj facebook stranici, da podijelite mišljenje sa nama, ali i našim čitateljima. Jedan od prvih komentara, bio je od studentice Ene Čaušević:

”Sve zavisi od fakulteta, neki već odavno imaju online predavanja dok drugi samo moraju ispunjavati svoje obaveze u vidu zadaće. Mislim da neki predmeti neće biti problem, dok određeni predmeti mogu označiti ovu godinu neuspjehom ukoliko se ne organizuju online predavanja jer iziskuju pojašnjenja i pomoć profesora. Ne mogu se svi studenti izboriti sa gradivom sami.”

Najčešće aplikacije, odnosno platforme, koje se koriste u svrhu održavanja online nastave, su Zoom, Google Classroom, Microsoft Teams, te slični programi.

Osim komentara studenata i učenika, na našoj stranici su bili i komentari prosvjetnih radnika. Jedna od njih je Alma Kadrić, koja je online nastavu prokomentarisala iz perspektive, upravo, prosvjetne radnice:

”Od ujutro do naveče radim online nastavu. Kada radite u više škola, onda je to još veći posao. Aplikacije koje trenutno koristim su viber, mesanger, DM, Google Clasroom, Zoom, gmail, hotmail (više njih), nekakav office 365, te mnoge druge za kreiranje kvizova, prezentacija, videa, da sve ne nabrajam…
Evo, iskreno, ne mogu reći da je lahko. S druge strane, meni je strašno zanimljivo. Danas skoro cijeli dan radila na kvizovima koje su za sutra spremni u google učionici sa odgođenom postavkom, a nakon zadataka za 6,7,8 i 9 u mesanger grupama. Juče pregledala 70 mailova povratnih informacija učenika. Pa da sam samo po rečenicu odgovorila, sve vam je jasno. Ali zato dane u izolaciji i ne brojim. Ne znam ni koji je više po redu. Najdraže mi je osmisliti zadatke koji nisu puko prepisivanje. Pokušavam i dati pokoju ocjenu. Za sada su to samo petice. Danas sam ocijenila oko 30tak učenika.
Ali opet, jedva čekam povratak u učionicu. Do tada, nemojte zamjeriti prosvjetnim radnicima ako pogriješe u čemu. Za sve nas je ovo učenje. Učimo jedni od drugih.”
Naravno, ostale komentare možete pročitati na našoj stranici, te svakako podijeliti sa nama vaše mišljenje.
U narednom periodu ćemo, svakako, vidjeti ishod ovakvog odvijanja nastave. Dolaze ispitni rokovi, testovi, odbrane diplomskih radova, magistarskih radova, te slične aktivnosti u sklopu obrazovanja, a kako će se to sve odvijati vrijeme će pokazati.
Treba da budemo ujedinjeni u situacijama poput ovih, te zajedničkim snagama i međusobnim razumijevanjem, da se izborimo da i online nastava funkcioniše na pravi način.
Da li vi, dragi naši čitatelji, imate neke prijedloge kako unaprijediti online nastavu?
Autor teksta: Berina Lušija
Slika preuzeta sa: https://www.districtcpr.com/prices/cpr-aed-first-aid-skills.

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist