Active preporučuje: La casa de papel


„La casa de papel“ ili kako je mi prevodimo „Kuća papira“, španska je serija koja je ostvarila ogroman uspjeh u cijelom svijetu. Naime, Netflix-ova originalna serija ima i četvrtu sezonu, koja je izašla danas, 3.4.2020. godine, na istoimenom prenosnom servisu. Ako niste pogledali sve tri sezone dosad, onda nemojte nastaviti čitati ovaj tekst, jer vam donosimo tzv. ‘spojlere’.

Prva sezona ove serije, koja je uspjela porušiti predrasude o ‘španskim sapunicama’, izašla je 2017. godine. Grupa raznovrsnih kriminlaca biva skupljena i upada  u ‘Nacionalnu fabriku štampanja novca’, zvanoj ‘Kući papira’ te na neobični način pljačka svoju državu. Cilj ove grupe, čiji članovi nose tajna imena po svjetskim gradovima (kao Tokio, Denver, Berlin, Palermo…), jeste da ostanu što duže u fabrici, kako bi što više novca i odštampali. Genijalan plan je smišljen i promotren od ‘Profesora’, koji je izvan zaokupljenog mjesta i upravlja svim dešavanjima u fabrici i izvan nje. Skupina ambicioznih kriminalaca, koji dobijaju sve veću podršku od španskog naroda, izlaze iz fabrike na kraju druge sezone, a njihov zadatak je bio uspješno obavljen.

Nakon ogromnog uspjeha prve dvije sezone, Netflix se odlučio i za još dvije. Obzirom da je misija realizovana, članovi bande uživaju u svom novcu. Nakon što saznaju da je jedan od njih (Rio), uhvaćen od strane policije i da biva mučen, kako bi policija dobila informacije o drugima, banda se ponovo skuplja i odlučuje drugu, ali i veću pljačku. Ovaj put njihova žrtva će bit „Banka Španije“, a njihov glavni cilj jeste ukrasti ogromne rezerve zlata. Ono što je dodatna pomoć kriminalnoj bandi u ovom zadatku, jest to što pored Profesora imaju i bivšu inspektoricu Rakel. Iako se u prethodnim sezonama borila protiv bande, na strani policije, ovaj put je dio njih iz više razloga, a jedan od njih je upravo i sam Profesor.

Na samom kraju te sezone, Profesor, iako veliki um, upada u zamku koju mu policija postavlja, uvjeravajući ga da su njegovu pomoćnicu, ali i saputnicu, inspektoricu Rakel ubili. Na taj način je protivnička strana zadala najveći udarac koji su mogli, odnosno poljuljati samog voditelja cijele operacije. U istim tim trenucima, policija, koja ne može da podnese politički i medijski pritisak, odlučuje se za nešto neviđeno do tada. Naoružano policijsko auto kreće provaliti vrata Banke, na što kriminalci brzo reaguju. Raketnim lanserima zapale isto to auto, što i predstavlja početak pravog rata. Istim tim riječima Tokio i završava svoju naraciju u trećoj sezoni.

Mnoga pitanja su svima u glavi u vezi kraja te sezone i šta će sve da se desi u četvrtoj. Da li će Nairobi izgubiti svoj život? Da li će inspektorica Rakel ponovo obrnuti strane i vratiti se u službi policije? Bez kojih ćemo članova bande ostati u četvrtoj sezoni i da li je samo Tokio preživjela, pa nam to sve pripovijeda?

Ako volite misteriju, akciju i dramu, definitivno biste trebali pogledati ovu seriju. A ako ste željni da saznate odgovore na sva vaša pitanja, možete ih saznati na Netflix-u već danas, ali možete i sačekati da dospije i na neke druge prenosne servise. Dotad stavite svoju ‘Dali’ masku i slušajte „Bella ciao“ i to verziju vaše najdraže, kriminalne bande.

Trailer za četvrtu sezonu možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=p_PJbmrX4uk

 

Autor teksta: Jalal Romano

Izvor fotografije: thebuzzpaper.com


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist