Uvodna aktivnost projekta “Pollution Revolution” pokrenula je revoluciju dobrih ideja


Kamp u sklopu projekta “Pollution Revolution” organizovan je prošlog vikenda, tačnije u periodu od 14. do 16. februara i  okupio je 30 učesnika, mladih koji su učili o različitim medijskim sadržajima.

Kroz praktični rad na kampu, učesnici su upoznati sa osnovama radijskog novinarstva, pisanja članaka na web portalu, te osnovama snimanja, montiranja i produkcije video sadržaja. Pored usvajanja novih vještina, u fokusu je bio i timski rad i povezivanje grupe.

Na radionici  o radiju, učesnici su dobili priliku da nauče više o radijskim formama. Pored toga, imali su zadatak da slušajući intervju uoče najčešće greške voditelja. Na interaktivan i zanimljiv način, svako od učesnika dobio je priliku da uđe u ulogu voditelja i napravi određenu improvizaciju.

Jedna od učesnica radionice, Ivona Kukić, podijelila je svoje utiske o radionici u kojoj je učestvovala prvog dana kampa.

“Iako sam isprva mislila kako neću učestvovati aktivno (s obzirom da se ne bavim radom na radiju), javljala sam se za riječ, dogovarala sa svojom grupom, pisala i razmišljala. Učili smo o greškama koje se javljaju prilikom intervjuisanja te najboljem načinu za snimiti kadar ili intervjuisanog. Ponajviše sam uživala u radionicama na kojima smo morali izvući greške iz intervjua i raspravljati o njima, improvizirati i na licu mjesta osmisliti rješenje problema (npr. kako se nositi sa sugovornikom koji reklamira sebe i svoj brand. Kao neko ko se ne bavi radijskim poslom, bila sam u mogućnosti čuti i zapamtiti korisne stvari koje se tiču pisanja članaka, izvještavanja o aktuelnim događajima, snimanja kadrova i emisija. Iako nisam dio tog svijeta, predavanja i vježbe su bile iznimno zanimljive, a posebno mi je drago što smo uvijek imali priliku da i sami isprobamo neke od spomenutih stvari i tako ih lakše savladamo i bolje zapamtimo.”

Nakon radio radionice, u opuštenoj atmosferi u planinarskom domu, nastavljen je rad na pisanju članaka za web portal. Učesnici su pronašli odgovore na pitanja o pravilima profesionalnog teksta, ali i autorskih tekstova autora.

U isto vrijeme, jedna ekipa mladih radila je na snimanju kadrova i širila svoje znanje o kreiranju kvalitetnog video sadržaja.

Drago mi je sto smo se dotakli nekih početničkih stvari u novinarstvu i njih utvrdili, ali i što smo dobili priliku da širimo svoje vidike unutar daljih grana novinarstva, uređivanja i stvaranja novog materijala. Uz sve što sam naučila, a naročito rukovanje kamerom, smatram da mogu još bolje da doprinosim radiju i jos više.– izjavila je Ena Šehić, učesnica kampa i članica radiYa “Active”.

Učesnici su se potom podijelili u grupe u kojima će na aktivnostima projekta “Pollution Revolution” raditi narednih 6 mjeseci. U tim grupama, članovi timova razmijenili su svoje ideje i promišljanja o temama koje će obraditi i mogućim događajima koje će realizovati.

Sa Kenanom Beganovićem, još jednim učesnikom kampa razgovarali smo o ovom dijelu treninga.

“Radionica koja me se najviše dojmila jeste bila radionica osmišljavanja ideja za projekte koje ćemo, nadam se uspješno, implementirati kroz narednih šest mjeseci. Iako su u grupama bili pojedinci za dosta različitim interesima te dosta drugačijim ponudama tema, upravo zbog međusobnog uvažavanja i spremnosti na kompromis te timski rad mislim da smo svi imali priliku navesti barem po jednu temu koja nas se lično tiče, koja nas tangira i kojom bismo voljeli više i detaljnije da se pozabavimo u narednom periodu.Nadalje, sve radionice bez iznimke bile su osmišljene na kreativan i interaktivan način gdje ni u jednom trenutku nije bilo monotonije zbog čega je bilo dosta lako uspješno sudjelovati u svim radionicama.”

Kamp je uvodna aktivnost projekta “Pollution Revolution”, ali je odmah na početku otkrio revoluciju dobrih ideja i ekipu mladih čije realizacije tih ideja jedva čekamo da vidimo. Pored tog oficijelnog dijela, energiju smo razmijenjivali i nakon toga. U zajedničkom druženju, društvenim igrama, smijehu I zajednički otpjevanim pjesmama na vidikovcu.

Sveobuhvatno, najbolji utisak o kampu, steći ćete kroz riječi onih koji su bili dio njega. To je na kraju, najbolji pokazatelj njegove uspješnosti.

Sve to vrijeme, imala sam priliku upoznavati nove mlade ljude koji su izuzetno pametni, duhoviti i talentovani. Vidjevši kako komuniciraju, sanjaju i bore se na svoj način za svoje mjesto i sretniju budućnost, probudila se nada – ima još zdravih i neuprljanih, pametnih i hrabrih ljudi. Osim toga, stalno sam razmišljala o tome koliko je sve lako s članovima radija Active – kuhati, prati suđe, pospremiti zajedničke prostore, surađivati, dogovoriti se uvijek uz osmijeh i pjesmu. Iz svega ovoga, da se iščitati da sam uživala, odmorila se (unatoč nedostatku sna), ispunila se pozitivnom energijom, jela ukusnu hranu, disala punim plućima, i vidjela i upoznala nove krajolike i ljude. Dakle – pun pogodak! – svoje utiske prenijela je Ivona Kukić.

Uskoro vam donosimo novosti o prvim događajima, a do tada spremite se za “revoluciju” koju vam pripremaju ovi mladi.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist