Muzika iz perspektive talentovane zeničanke Ajne Hasanbegović


Ajna Hasanbegović je talentovana zeničanka, koja uživa u muzici od svojih ranih godina, a sada je apsolventica na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

 

U osnovnoj školi je Ajnina učiteljica nagovorila njene roditelje da je upišu u Osnovnu muzičku školu, jer je na časovima muzičke kulture prepoznala da Ajna ima talenat. Njeni roditelji su poslušali učiteljicu, te je upisali u Osnovnu muzičku školu, gdje je svirala gitaru 6 godina.

”Naravno poslije Osnovne, uvijek ide razmišljanje o Srednjoj muzičkoj školi. Ja sam bila upisala i Srednju muzičku i Drugu gimnaziju, ali u startu sam odustala od gimnazije, opredijelila sam se samo za muziku.”

Ajna je završila 4 godine solo pjevanje i teoretski smjer, te je zbog toga imala dvije diplome. Nedoumica je nastupila kada je završila Srednju muzičku školu.

”Naravno, ja sam imala neku volju, želju, viziju da ću upisati Muzičku akademiju, međutim jako je teško biti primljen, zbog toga što se polaže prijemni ispit. Na sam prijemni ispit, bude primljeno jedno ili dvoje. Naravno taj strah, da li hoću, da li neću, je bio prisutan, te sam morala razmišljati i o drugim fakultetima. Vjerujte da nakon završene Osnovne, pa Srednje muzičke škole nemate baš izbora šta da upišete, jer ste uskraćeni za mnoge predmete.”

Ajna se naposlijetku odlučila da upiše Muzičku akademiju u Sarajevu, gdje je položila prijemni ispit i gdje je primljena na smjer solo pjevanje. Četiri godine je u roku završila i odslušala predavanja, te je ostao samo diplomski rad odnosno diplomski koncert.

Na prijemnom ispitu polaže se, prema Ajninim riječima, 4 ili 5 predmeta, a na kraju imate bodovanje, za takmičenja imate dodatne bodove, aktivnost u volonterizmu se uzima u obzir, također. Nakon što sve priložite, to se boduje i dobijete konačne rezultate. U daljem razgovoru sa Ajnom, otkrila nam je koji kvaliteti su potrebni za, konkretno, njen smjer:

”Prije svega morate imati to prethodno obrazovanje u muzici zbog nota, zbog čitanja notnog teksta, zbog ritma, zbog melodije, sluha. Prije svega mislim da je presudni faktor bez kojeg ne možete preći ni na neki sljedeći level je sluh, da imate urođen taj instinkt tj. sluh za intonaciju, za tako te neke osnovne stvari. Naravno, kasnije vam teba znanje iz muzičke teorije, klavira, harmonije muzike, muzičkih oblika, odnosno sve to što se nosi iz srednje ili osnovne škole.”

Njen plan nakon diplomiranja jeste master studij. Ono o čemu razmišlja jeste da master studij završava van granica Bosne i Hercegovine, Beč, Graz, Milano, zavisi gdje se pokaže dobro, gdje stupi u kontakt sa profesorima. Ono što nije isključeno jeste da se Ajna ipak opredijeli da ostane u BiH, odnosno da studira i radi u svojoj državi.

”Generalno kao solo pjevač, nakon završene Muzičke akademije, ja  mogu da radim kao profesor pjevanja, tj. u srednjoj školi ili na fakultetu. Da bih predavala na fakultetu moram imati i master i dodatna neka znanja. Također, mogu predavati muzičku kulturu u osnovnim školama, s tim da morate onda raditi u više škola kako biste popunili normu. Druga opcija je da radite u horu opere u Narodnom pozorištu u Sarajevu, koje je trenutno jedino pozorište sa operom u BiH.”

Ajna je imala priliku i kao student, na trećoj godini, da nastupa u Narodnom pozorištu u Sarajevu gdje je imala ulogu dječaka u Mozzartovoj ”Čarobnoj fruli”, te je imala priliku  prvi put vidjeti kako je raditi u Narodnom pozorištu sa ekipom profesora, sa sarajevskom Filharmonijom, sa horom opere, solistima i dirigentima.

Za kraj je poslala poruku, za sve vas koji biste željeli uspisati Muzičku akademiju u Sarajevu:

”Poručila bih im, naravno, da ne odustaju ni u jednom kontekstu, u smislu da ako su već sad kao učenici srednjih škola svjesni da žele ići na akademiju, ja im iskreno savjetujem da na bilo kojoj godini, školskoj, da se već sad počnu polahko pripremati. Uvijek se tu otprilike, po prethodnim generacijama, zna šta  bude na prijemnom, koji nivo znanja se očekuje. Ako stvarno žele upisati akademiju, savjetujem im da nikad nije rano da se počnu pripremati, da vježbaju svoj instrument, te da se posvete tome što žele upisati.” – dodala je za kraj Ajna.

Ono što je sigurno, jeste da ćemo u budućnosti, sa velikim nestrpljenjem, čekati jedan solo koncert ove talentovane zeničanke.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist