Promocija knjige “Putovanje jednog psihoterapeuta” u Zenici


Knjiga “Putovanje jednog psihoterapeuta” autorice Nermine Vehabović – Rudež, psihologinje i psihoterapeutkinje održana je sinoć u prostorijama “Medica” Zenica.

 

Na samom početku dobrodošlicu prisutnima je poželjela direktorica “Medica” Zenica, Sabiha Husić, koja je rekla da su u Medici prvi počeli pričati o psihoterapiji i promovisati je. Autorica se zahvalila direktorici Sabihi na gostoprimstvu ali i zato jer je nastavila ono što je ona započela raditi još 1993. godine u Zenici i Visokom.

U knjizi sam opisivala i svoj rad u Medici i one izazove sa kojima smo se mi suočavali tokom ratnih i poslijeratnih godina, rekla je Nermina Vehabović – Rudež.

Na zadovoljstvo autorice promotorke knjige su bile Amela Bektaš i Nurka Babović.

Drago mi je da mi je pripala čast i zadovoljstvo da večeras budem jedan od promotora knjige, a samim tim i jedan od domaćina ove promocije. Kada sam Nerminu upoznala shvatila sam zašto su drugi, koji su je već od ranije poznavali, uvijek spominjali njenu pozitivnu energiju i stručnost. Osim što je dobar psiholog i dobar psihoterapeut, Nerminu krase i osobine dobre osobe. Ona je vedra, uvijek raspoložena, pozitivna, empatična i suosjećajna, što su izuzetno bitne osobine za bilo koga ko se bavi bilo kojom pomagačkom profesijom, započela je Amela Bektaš.

Nurka Babović je za autoricu također imala samo riječi hvale.
Knjiga kao rezultat rada svih ovih godina je zapravo pokazatelj koliko je njena iskrenost, otvorenost, želja da u svakom kontaktu sa drugim osobama nauči, ali i da dadne! Ovo je vrlo rijedak način pisanja i prikaza nečeg ličnog, a i profesionalnog. Ovdje se to ispreplelo tako da iz svake rečenice, iz svakog podnaslova ide poruka. To je ono što je mene jako oduševilo. Ona je prikazala svoj život kroz terapijski proces, tako sam je barem ja doživjela, jeste u prvom dijelu lična, ali sva ta otvorenost da podijeli svoje iskustvo i čitalačkoj publici i profesionalcima je pokazatelj  upravo toga.

Nermina se zahvalila svima koji su došli na promociju njene knjige i naglasila da će i dalje nastaviti raditi ono što smatra jako bitnim, a prije svega to je promocija mentalnog zdravlja i rušenje predrasuda od posjeta psihologu i psihoterapeutu.

Za kraj smo za vas pripremili isječak iz knjige “Putovanje jednog psihoterapeuta” koji je za sve prisutne izdvojila Amela Bektaš.

 

“Tokom mog dosadašnjeg putovanja naučila sam da je život put sa puno zavoja i krivina, pun uspona i padova. Naučila sam da ne očajavam kada naiđu teškoće, nego skupim snagu i krenem dalje. Iskustvo me naučilo da će sve proći. Naučila da očekujem od sebe da dam najbolje u datom trenutku. Naučila sam da od drugih ne očekujem puno. Naučila sam da se više družim sa ljudima koji se vole šaliti na svoj račun, koji vole da život posmatraju opuštenije, koji vole pjevati i putovati. Naučila sam da u susretu sa ljudima koji su pesimistični, znam da je njihovo pravo da budu takvi ali isto tako, znam da je moj izbor da se držim svog optimizma. Naučila sam da stvari nisu obično takve kakve se na prvi pogled čine. Naučila sam biti strpljivija. Naučila sam da druge ne mogu mijenjati. Naučila sam da kakve god su okolnosti ja biram šta ću raditi. Naučila sam da prihvatim svoja osjećanja i da budem i tužna i ljuta i da se zato ne osjećam krivom. Naučila sam da ljudi ne umiru od bolesti već od toga kako dožive svoju bolest. Naučila sam da prepreke ne postoje i da moju slobodu niko ne može uzeti osim mene same, jer moja sloboda je u mojoj glavi, kako je to divno rekao Victor Franklin. Naučila sam da je mozak najveće čudo koje pruža beskrajno mnogo rješenja, samo ih treba tražiti.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist