Drugi lokalni događaj iz okvira projekta FOST INNO


Projekat FOST INNO – “Fostering tourism innovation system in Adriatic-Ionian Region” (Jačanje inovativnog sistema u turizmu Jadransko-jonske regije)

Danas u Muzeju grada Zenice, 24.10.2019.god. od 11:00h do 13:10h, održan je drugi lokalni događaj iz okvira projekta FOST INNO. Današnji događaj otvorila je Dr.sc. Senija Šehanović, te je nakon nje riječ preuzela Leontina Jurić, iz Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte ZDK, kao jednog od partnera FOST INNO.

Osnovni cilj projekta je poboljšanje konkurentnosti Jadransko-jonskog područja uz povećanje inovacijskih kapaciteta održivog turizma. U okviru projekta planirano je uspostavljanje i razvoj internacionalnog „Centra za transfer znanja i inovacija u turizmu Jadransko-jonske regije“ koji će okupljati stručnjake iz područja turizma sa zajedničkim zadatkom razvoja inovativnih turističkih proizvoda i usluga. Projekt FOST INNO za cilj ima i umrežavanje znanja sa ciljem razrade jedinstvene (zajedničke) metodologije, koja će omogućiti stvaranje novih turističkih proizvoda (visokog stepena prepoznatljivosti i autentičnosti za područje Jadransko-jonske regije) s naglašenim elementom kreativnosti i inovativnosti.

U sklopu realizacije projektnih aktivnosti Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte ZDK, organizovala je nekoliko radionica i događaja, gdje je željela da ukljući direktne korisnike, odnosno stakeholdere iz turizma u sam projekat, da bi on imao neki konkretan rezultat. – Leontina Jurić, Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte ZDK

Strategija za poticanje inovacija u održivom turizmu Jadransko-jonske regije

Osnovni dokument FOST INNO projekta je Strategija za poticanje inovacija u održivom turizmu Jadransko-jonske regije. Glavni fokus ove strategije su inovacije i održivi razvoj turizma.

Strategija obuhvata analizu stanja turizma i inovacija u Jadransko-jonskom regionu, kao i analizu turističkih trendova. Provedeno je nekoliko različitih istraživačkih aktivnosti sa stakeholderima u turizmu iz svih partnerskih zemalja kako bi se dobio detaljniji pregled turizma i inovacija u ovoj oblasti. Rezultati tih istraživačkih aktivnosti, koji su uključivali online upitnike, telefonske ankete, intervjue sa ključnim akterima i interaktivne radionice, predstavljeni su u Strategiji. SWOT i PEST analize koje su predstavljene u ovoj Strategiji sumiraju rezultate analize situacije u turizmu u cijelom regionu. Primjeri dobre prakse u vezi sa inovacijama u turizmu iz svake partnerske zemlje takođe su uključeni u ovaj dokument.

Na osnovu Strategije su pripremljeni akcioni planovi, sa konkretnim koracima i mjerama za poboljšanje postojeće turističke ponude kroz inovacije zasnovane na principima održivog razvoja.

Vodeći partner u ovom projektu je Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Hrvatska. U projektu je uključeno ukupno 8 partnera sa područja Hrvatske, Slovenije, Italije, Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Jedan od partnera na implementaciji projekta je i Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona.

Projekat FOST INNO, finansiran je iz programa INTERREG V-B ADRION 2014. g. – 2020. g. Projekat pripada prioritetnoj osi 1 Programa ADRION – Inovativni i pametni region, Specifični cilj 1.1 – Podrška razvoju regionalnog sistema inovacija Jadransko-jonske regije.

Početak provedbe projekta je 01.01.2018. g, a trajanje projekta je 24 mjeseca.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist