Završena Ljetna akademija za interkulturalni dijalog


U periodu od 19.08. do 02.09.2019. godine održana je trinaesta po redu Ljetna akademija za interkulturalni dijalog. Ljetna akademija održana je u organizaciji Fondacije „Wings of Hope“ iz Njemačke u Ruhpoldingu, Njemačka.

Petnaestodnevna Ljetna akademija realizuje se uz pomoć partnerskih organizacija iz Sjeverne regije Iraka, Palestine, Izraela, Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Naša članica, Almedina Jašarević, uzela je učešće na Akademiji, zajedno sa Amilom Tursunović, Tamarom Lakić i Jovanom Vukičević, kao predstavnice Bosne i Hercegovine.

Ovaj program pružio je šansu učesnicama iz Bosne i Hercegovine, da zajedno sa 20 učesnika/ca iz ostalih zemalja steknu nove uvide o problematikama sa kojima s susreću mladi u ovim zemljama, imaju priliku učiti o kulturi sjećanja, važnosti prepoznavanja kolektivne traume društva, kreirati nove projektne ideje, posjetiti važna mjesta iz kojih učimo o historiji, te graditi nova prijateljstva na dijalogu i međusobnom razumijevanju.

Program Ljetne akademije baziran je na temama individualne i kolektivne traume, suočavanje sa prošlošću i historijskom pregledu Prvog i Drugog svjetskog rata. Pružena je prilika mladima da kroz prezentacije država iz kojih dolaze objasne trenutnu situaciju i probleme sa kojima se oni svakodnevno susreću.

O utiscima sa Ljetne akademije pričali smo sa Amilom Tursunović, učesnicom i predstavnicom Bosne i Hercegovine.

„Moji utisci sa Ljetne akademije za interkulturalni dijalog su jedinstveni, jer definitivno morate uzeti učešće da biste doživjeli sve one emocije koje smo mi doživjeli tamo. Upoznala sam mnogo novih ljudi koji dijele moja interesovanja, od kojih sam mogla nešto novo da naučim, s kojim sam mogla da razgovaram o različim temama i smatram da je to bilo jako korisno za moj lični razvoj. Pored toga, dobila sam priliku da steknem prijateljstva koja bi mogla trajati do kraja života. Znanje koje sam dobila na akademiji je neprocjenjivo, pružilo mi je više sigurnosti da hrabro koračam i pratim svoje ciljeve. Ova akademija je bila jedno divno iskustvo koje je svakog od nas oblikovalo u nekom smislu, te učinilo da se kući vratimo kao potpuno druge osobe. Ovo nije malo iskustvo, naprotiv ogromno je, jedna od najljepših i najboljih stvari koje su mi se desile u životu.“, kazala je Amila.

Piše: Almedina Jašarević


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist