SLAVONIJA FEST CMC 200


Četvrti po redu Slavonija fest (a meni prvi) je pravo osvježenje u svijetu festivala u regionu. Lista učesnika je raznovrsna i za svakoga po mjeri. Prva noć je nazvana „Rock maraton“, a učestvovali su : Cloud 68, The Karambol, Bluvinil, Dusty Hats, Kit Karson, Mnogi drugi, Dejan Cukić & Spori ritam, Who See, i kao “ zvijezda“ večeri  Mile Kekin (sa pratećim bendom).

Po mišljenju prisutnih, (a i autora teksta), itekako je opravdao svoj nastup. Energično i komunikativno sa publikom, a po procjeni organizatora bilo je prisutno oko 2000 posjetilaca.

Nema govora, Mile zna svoj posao i tome je jako posvećen. Da ne bi bilo zabune, svi učesnici su se potrudili prikazati u najboljem svjetlu. Prva dva benda su imala problem sa ozvučenjem, ali se nisu predali. Po nepisanom pravilu, zvuk je uvijek lošiji na početku, da bi se kasnije popravljao, valjda da se ne ugroze headlineri … Nastup Dejana Cukića i Sporog  ritma, nakon 30 godina je donio malo nostalgije, ali i najavu novih ostvarenja (zvuči obećavajuće).

Druga noć, koja je išla direktno na CMC, nazvana je kao i festival : 4. Slavonija Fest CMC 200. Nastupili su : Fluentes, Adastra, Krle i inspektori, Helem Nejse, Flyer, Komuna, Kiki Lesendrić i Piloti, Davorin & Bogovići, Bang Bang i svakako najveće ime ovog dvodnevnog hepeninga, Prljavo Kazalište.

Ovoga puta je sve funkcionisalo kako treba, bendovi su se redali kao na traci i donosili pozitivnu energiju. Tako je i publike bilo sve više i više. I onda bum, na scenu su izašli Helem Nejse koji su bili jedin iz BiH i prvi put na ovakvom prestižnom festivalu. Gledao sam reakciju publike, pa njih , pa opet  publiku. Sve se posložilo kako treba. To je to.

I onda iznenađenje za mene. Lijepo su me zamolili iz Croatia Records da napravim mali razgovor sa Helem Nejse. Razlog – potpisivanje profesionalnog ugovora između  njih. Rečeno- učinjeno. Čestitao sam cijeloj ekipi u ime RadiYa Active Zenica (veliku ulogu u njihovoj karijeri ima ova radio – stanica, ali o tome nekom drugom prilikom). Uspjeli smo nazdraviti jedni drugima za kratko, jer su odmah krenuli na nove „profesionalne“ zadatke.

Morao sam napraviti ovu digresiju sa debelim razlogom, jer ovakve stvari se ne događaju svaki dan. I onda natrag na sljedeće učesnike, koji su svako na svoj način oduševljavali publiku. Grupa Flyer sa simpatičnim ženskim vokalom(ili vokalima kako se kome sviđa), kupiše me sa svojim ponašanjem (družili smo se dva dana…). Davorin i Piloti su stari vukovi scene, o njima se sve zna i pokazali su se u pravom svjetlu. Kako  volim da primjećujem i analiziram, Davorin sa Bogovićima je imao razlog da bude u top formi, jer poslije njega su nastupile bivše kolege iz benda. Opet digresija. Prljavo Kazalište je imalo posebno svoj backstage i nisu se  družili sa ostalima. Kad sam došao kod članova Kazališta i pokazao im nešto iz svoje arhive (plakati sa Davorinom Bogovićem dok je pjevao sa njima), bilo je : „Ah još uvijek imaš to u životu“ !.. Izlazak „Prljavaca“ je izazvao oduševljenje i napravili su feštu, i time zatvorili ovaj 4. po redu Slavonija Fest CMC 200.

Da zaključim ovaj tekst, možda je opširan ali ne mogu drugačije, i ne bi ga bilo da nije muzičkog portala iz Zenice  Glas.ba. Pa onda da se zahvalim kako dolikuje i stojim iza svojih riječi, kako je Glas.ba najjači muzički portal u BiH a tendencije su da će u dogledno vrijeme biti i broj jedan u regionu. Veliko hvala Josipu Dujmoviću na ukazanom povjerenju (ma kako to drugi tumačili). Hvala ekipi iz Croatia Records na svemu što su uradili i tako dobro organizovali, ali baš sve : od press konferencije, komunikacije sa svima i naročito after party (koji je jedan od najboljih kojem sam prisustvovao). Hvala svim muzičarima koji su bili iskreni prema meni, i zato će biti nagrađeni u mojim emisijama. Emisija „Sve je to samo rock'n'roll“, emituje se svakog ponedjeljka na Radio Active od 21:00 do 23:30, Svi razgovori, izjave i slične stvari su odobreni od samih učesnika .

Autor teksta: Semir Čolić Čola


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist