Let me tell you a story…


Mjesec dana u nepoznatom gradu. Sa koferima u ruci i avanturom u mislima. Tako je upravo započelo moje putovanje i život u Zenici cijeli mjesec august. Praksu u sklopu Akademije radila sam u jednistvenoj organizaciji “Naša Djeca” Zenica i community radiju, RadiYo Active.

Svi članovi organizacije dočekali su me sa osmijehom na licu i zadacima spremnim za obavljanje. Prvog dana bila sam na terenu, tačnije u Osnovnoj školi ,,Aleksa Šantić” , gdje sam imala priliku vidjeti kako osnovnoškolci i srednjoškolci vode debatu o aktuelnom pitanju : Da li omladinski centar treba biti i u mjesnim zajednicama, a ne samo u centru grada?

Prilično zanimljiva tema, posmislila sam, ali kada su krenula izlaganja bila sam zaista zadivljena sposobnošću te djece, da na tako zreo i odgovoran način raspravljaju o aktuelnom problemu koji ih se zaista tiče.

Nakon uspješno preživljenog provog dana, ostali dani koji su uslijedili bili su otkrivanje i sticanje vještina koje mladi primjenuju na RadiYo Active-u. Još jedno u nizu izenađenja jeste to da sav programski sadržaj, izbor teme, gostiju i ne znam ti sve čega, biraju mladi. Oni su ti koji pokreću aktuelna pitanja i problematiku u svom gradu, istovremeno donoseći rješenja. Mnogo brinu o istinitosti i vjerodostojnosti informacija koje plasiraju i svjesni su da uvijek trebaju biti educirani,jer je to oblast u kojoj svakim danom saznaješ nešto novo, a informacije itekako imaju brz protok i odlazak do stanovništa. Naravno, kvalitet informacija im je iznad svega, i pažljivo biraju svoje teme na sedmičnim redakcijskim sastancima. Na radiju sam imala sam priliku voditi emisiju za dan mladih, ugostiti mladu osobu iz Zenice, te voditi jutarnji program.

Pored radija, tu je i Dječiji parlament. Ja ih zovem pleme genijalaca jer to zaista jesu. Dječiji parlament čine osobe uzrasta od 12-18 godina. Iznimno heterogena grupa koja ima kritičko razmišljanje i ne boji se reći ono što ima, uz pažljivo odabrane argumente u svojim izlaganjima i iznošenjima stavova. Aktivni su u mnogo organizacija, a Parlament im mnogo znači iz razloga što je to nešto što njima donosi pripadnost, osmijeh i način kako da dva sata vikeda provedu korisno dolaskom na sastanak. Ovaj mjesec, imala sam prliku biti im zamjenski koordinator i facilitator. Teme koje smo obrađivali na sastancima bile su: Šta ja znam o dječijoj konvenciji? Koji je moj identitet? Kako vidim sebe u budućnosti?

Imali smo ukupno 3 sastanka. Na sastancima smo razgovarali o timskom načinu kreiranja sadržaja za Parlament na mjesečnom novu. Uz mnogo talenata i organizacije ne sumnjam da će ovaj program biti dodatno obogaćen u narednim mjesecima rada.

Sinoć, učešćem na panel diskusiji završena je moja praksa u ovoj organizaciji. Mogu reći da sa sobom u Sarajevo nosim mnogo inspiracije, pozitivne energije i da ću od sada pa nadalje nastaviti tako zračiti. Biti dio jednog ovako jedinstvenog programa i organizacije zaista je čast.

Moja poruka vama je: Ako prolazite kroz Zenicu, svratite do ovog udruženja jer nećete ostati ravnodušni na energiju u pozitivu koju će vam uliti. #trebavišeovakvihstvari


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist