Novi studijski odsjek u Zenici


Nakon kraće pauze emisija „Studentologija“ je opet tu sa vama, zajedno sa vašim voditeljima, Ajlom Mrkaljević i Dženanom Pjanićem.

Došli smo svježi i odmori, te smo ovaj put pričali o novom smjeru na Mašinskom Fakultetu, Univerzitet u Zenici. Novi studijski odsjek „Dizajn i tehnologije u drvopreradi-DTD“ koji je planiran za otvaranje na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici, prezentovan je na sjednici Vlade ZDK od 14.06.2018.

Elaborat je predstavio šef tima za izradu istog prof.dr D.Petković. Imenovani je naglasio da je budući studijski program na UNZE baziran na dugogodišnjoj tradiciji ovog studija u Švicarskoj i Njemačkoj odnosno na univerzitetima u Rosenheimu i Bernu. Već dugi niz godina zapažen je nedostatak visokostručnog kadra u BiH iz oblasti drvoprerade koje bi bilo u stanju da razvija ovaj sektor na novim osnovama kako se on danas razvija u svijetu.

Značajno je naglasti da je ovaj studijski odsjek podržala i EU kroz program Pro_local i projekt RIPEUD-Razvoj inovativnog procesa edukacije i umrežavanja u oblasti drvoprerade u Srednjoj Bosni. U planu za naredne godine je da ovaj studijski program bude prvi studijski program koji će ići po modelu dualnog obrazovanja koje preferiraju najrazvijenije zemlje EU (Njemačka, Austrija i Danska) te Švajcarska.

U tom smislu UNZE planira sa ZDK pokrenuti jedan od međunarodnih projekata koji će zakonski urediti ovu oblast u ZDK kao jednom od prvih kantona u FBIH koji jasno akceptira značaj strukovnog obrazovanja u potpunosti prilagođenog potrebama tržišta rada.

I dalje pratite emisiju „Studentologija“, jer mi smo prva studentska emisija u Zenici i šire, gdje za sve studente donosimo nove teme i svježe informacije.

Tekst: Dženan Pjanić

Fotografija: kisslibrary.net


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist