Acid Avisa u Spomenaru


Četvrto izdanje emisije Spomenar je proteklo u znaku Svjetskog dana prijateljstva, koji je na kalendaru bio dan ranije. Posvetio sam ga svojoj prijateljici koja je ujedno ostavila svoj upis u Spomenar.

Riječ je o perspektivnoj i mladoj DJ-ici Aidi Sivac, Zeničanki, sa trenutnom sarajevskom adresom. Acid Avisa aka 41D4, je već odavno pokazivala svoje interesovanje za muziku, kroz razne žanrove. Ideja za bavljenjem DJ-ingom je došla spontano, upravo iz ljubavi prema muzici ali i potrebom da muziku, koja joj se dopada, podijeli sa svojim prijateljima.

„Željela sam da napravim neki mix, set, koji bi trajao nekih 1h – 2h, kako bih spojila više traka koje su mi se svidjele i na taj način napravila jednu novu cjelinu“

Počela je  izučavati programe za DJ-ing, o njima čitala na internetu i raspitivala se kod drugih DJ-eva. Prve koje je koristila su Virtual DJ i Traktor, ali je se i do sad zadržala na Traktor-u. Kaže da nisu teški za korištenje, ali produkcija zahtjeva vrijeme.

„Što se tiče produkcije, mislim da je potrebno dosta strpljenja i dosta učenja kako bi se na pravi način iskazalo ono što imate u glavi.“

Aida tvrdi da je njena produkcija još uvijek na amaterskom nivou i smatra da treba još dosta da uči kako bi mogla producirati tačno ono što zamisli. Kaže da su ljudi čuli za nju najviše preko njenih prijatelja, jer još uvijek nije imala velike javne nastupe. Uzore vidi u drugim DJ-ima.

„Među najvećim uzorima mi je definitivno jedan od pokretača detroitskoh tehna Jeff Mills, a još bih izdvojila sa evropske strane Ben Klocka ,a u zadnje dosta mi se sviđa rad ženskog DJ-a Anetha.“

Za sve one koji bi voljeli da se okušaju u DJ-ingu Aida kaže da prije svega treba da skupi dovoljno materijala, odnosno da presluša puno muzike i da se odluči za ono što mu najviše leži u datom trenutku.

Svakako i neko ko želi da se bavi DJ-ingom treba da zna da to nije toliko teško, bitan je sluh,, a što se tiče produkcije, za to ipak treba dosta vremena. Kao i za sve bitni su red, rad i disciplina.“

Ovim putem se još jednom zahvaljujem Aidi Sivac na gostovanju i želim joj da bude istrajna u svojim namjerama i svakako da je jednog dana vidimo na jednom velikom nastupu, negdje u svijetu.

Piše: Dženan Pjanić


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist