Ko danas odgaja djecu?


Ko danas odgaja djecu? Tehnologija ili roditelji?


Sjećam se kao mala, a vjerujem i mnogi od vas, da smo bili po čitav dan napolju. Tada vam je najveća kazna bila ako vam roditelji zabrane izlazak napolje, ili da gledate vaš omiljeni crtani film. Danas? Danas su svi youtuberi… danas djeca ne igraju videoigrice, nego gledaju na Youtube – u kako drugi igraju te iste igrice. Čini mi se da današnja djeca ne znaju šta znači, a ni kako se igra lastika, klikeri, žmire, ganje i sl. Zato znaju sve na tabletima, mobitelima, računarima itd.

Gdje je nestao onaj dječiji svijet? Svijet igre i smijeha. Da li današnja djeca imaju ijednu modricu na nozi od pada sa bicikla, ili još gore, ograde, zidića… Tada smo prijatelje dodavali na svoju listu upoznavanjem kroz igru i druženja, a danas sa par klikova, follow – era.

Jeste li primjetili da su djeca sve više razmažena? Kada dijete zaplače, roditelj mu odmah da to što želi. Kupuju im se iste igračke i slažu na kamaru, jer se dijete ne želi igrati s njima. Mislimo da tim što smo dijetu dali mobitel u ruke, da smo učinili pravu stvar. Ako sva djeca mogu imati mobitel, zašto ne bi i moje dijete?

Čestitam svim roditeljima koji odgajau djecu po ranijim standardima. Čestitam svim roditeljima koji su svoju djecu uputili na ispravan put. Čestitam svim roditeljima na strpljenju, i vremenu koje kvalitetno provedu sa svojom djecom. Čestitam svim roditeljima koji se odluče da imaju djecu. Zašto čestitam? Zato jer je u 21. vijeku, pored tehnologije, teško odgojiti dijete.

Fotografija preuzeta sa: http://www.blans.hu


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist