Može Projekat uspješno predstavljen u Berlinu


Zenička partnerska udruženja Naš most i Naša djeca predstavili su prošle sedmice Može Projekat u Berlinu. 

U saradnji sa umjetnicom Tarom Aldughaither sa Bliskog Istoka, udruženje Naš most kreiralo je inovativan program kulturne razmjene između Sultana Oman i Bosne i Hercegovine, usmjeren prvenstveno ka osobama treće životne dobi u Zenici. Kroz umjetničke radionice koje su u udruženju gotovo skakodnevno organizovane između marta i juna ove godine, više od 120 starijih osoba naučilo je vještine slikanja i steklo nova saznanja o tradiciji i kulturi Sultanata Oman. Teme radionica, inspirisane fragmentima bogate omanske kulture, bile su kreirane na osnovu sadržaja podkast programa Može Oman koje je producirala Tara Aldughaither. Podkasti su emitovani putem RadiYo Active, prve bh. community radio stanice koju vodi udruženje Naša djeca. 

Lidija Pisker, predstavnica udruženja Naš most, smatra da je ovakav model podrške međukulturalnom dijalogu jako važan korak u učenju jednih o drugima i pravljenu dvije udaljene, ali kulturološki bliske zemlje. “Ovo je, koliko mi znamo, prvi projekat saradnje u oblasti kulture između Bosne i Hercegovine i Omana. Može Projekat je tim važniji jer je Oman i njegova kultura predstavljala inspiraciju članovima i članicama našeg udruženja za stvaranje umjetnosti.” 

Može Projekat realizovan je u okviru Tandem Shaml programa kulturne razmjene koji vodi njemačka organizacija MitOst, a finansijski podržava Robert Bosch Stiftung i Evropska fondacija za kulturu.   


Prezentacija Može projekta u Berlinu

Pored Lidije Pisker, predstavnice udruženja Naš most, sastanku je prisustvovao i predstavnik Naše djece, Aldin Vrškić koji je dodao: „Drago nam je da smo dio ovako dobre priče. Pored predstavljanja Može projekta, ovu priliku smo iskoristili da ostvarimo inicijalne kontakte sa predstavnicima organizacija koje su slične nama, odnosno okrenute prema zajednici. Vjerujem da u skorijoj budućnosti i ozvaničimo suradnju sa nekom od organizacija iz arapskih zemalja.“

U Berlinu su, pored Može Projekta, predstavljeni i ostalih osam međunarodnih projekata iz oblasti kulture podržanih u sklopu Tandem Shaml programa. U ovogodišnjem, petom ciklusu programa, u međunarodnu kulturnu razmjenu bile su uključene organizacije iz Hrvatske, Srbije, Italije, Portugala, Grčke, Ukrajine, Maroka, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sultanata Oman, Sudana i Palestine. 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist