Mogu li kućni ljubimci biti ravnopravani članovi porodice?


Prvo i najosnovnije pravilo prije kupovine koje moramo zadovoljiti, jeste da se svi članovi porodice slažu da u kuću uđe novi član. Kad smo to riješili, pitanje je kojeg kućnog ljubimca nabaviti?

Psi su najraširenija vrsta koja se ubraja u kućne ljubimce. Ima ih malih, srednjih, velikih, dugodlakih, kratkodlakih. Oni koje moramo voditi frizeru i onih koje možemo sami održavati. Moramo voditi računa o našem stambenom prostoru. Doga ne ide u mali stan, a jazavčar u zgradu bez lifta. Lovački pas u stanu može jedino nas loviti.

Mačke trebamo birati po karakteru, a ne po izgledu. One se maze i igraju dok im ne dosadi, a reakcije su nepredvidljive. Ima ih kratkodlakih i dugodlakih. Dugodlakim je potreban povremeni frizerski tretman. Mačka i ukućani moraju biti u stalnoj harmoniji. I psi i mačke moraju imati red. Za hranu. Za šetnju. Za fiziološke potrebe. Mora se znati gdje spavaju!

U emisiju Frekvencija pozitivnog, ugostili smo Almina Omerdića, vlasnika psa, s kojim smo razgovarali o tome šta treba znati svaka osoba koja želi udomiti kućnog ljubimca, i da li kućni ljubimci mogu biti ravnopravni članovi porodice.

Almin Omerdić

“Ljubav prema životinjama se rodi, kada vidite da vas to malo stvorenje zaista može usrećiti.”

U toku našeg ragovora, Almin je poručio svim našim slušaocima koji su se odlučili da nabave i udome kućnog ljubimca, da moraju biti i psihički i fizički spremni, jer je to ipak jedna od obaveza koja će vam doći.

RadiYo Active: Mora li čvojek biti spreman na rizike i obaveze prije nego udomi neku životinju?

“Tu ne postoje neki rizici, jer prema psu treba biti kao prema malenom djetetu – istakao je Almin.”

Fox

Almin nam je otkrio da ima psa koji je malamut sibirski haski tj. mješavina vuka i haskija, te da su mu dali ime Fox. Kako Almin ističe, ukućani se nisu mogli dogovoriti oko imena koje će dati psu, pa su odlučili dati ime po nazivu TV kanala – FOX.

RadiYo Active: Koliko vjerujete svom psu, i da li mislite da postoji mogućnost od napada Vašeg psa na Vas ili na Vaše ukućane?

“Naravno da vjerujem, jer to je do odgoja. Kako se vi ponašate prema vašem psu tako će i on prema vama, ako ste vi grubi i pas je grub.”

RadiYo Active: Šta mora znati neko ko želi imati haskija? Postoje li neka posebna pravila za razliku od “običnog” psa? U čemu se razlikuju?

“Treba da se znaju periodi parenja i opadanja dlake. Ovi psi imaju dosta energije, s toga ih treba malo duže vodati i pustiti ih da istroše tu energiju.”

Na pitanje: Da li je pas čovjekov najbolji prijatelj? Almin je odgovorio:
“Pa s obzirom kakva su vremena, jest. Jer prije bih psu vjerovao, nego čovjeku.”

“Svi misle za pse da su ljuti, da grizu itd. Ali trebate fino da upoznate psa i da shvatite da neće ništa loše uraditi.”

Početne informacije preuzete sa:
https://www.rijeka.hr/wp-content/uploads/2016/05/%C5%A0to-treba-znati-o-ku%C4%87nim-ljubimcima.pdf

Slika preuzeta sa:
http://ordinacija.vecernji.hr


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist