Hekić: “Nije bitan kvantitet, nego kvalitet”


U šestom izdanju emisije Studentologija, ugostili smo mlade studente koji su nas predstavili u najboljem svjetlu na takmičenju u Budvi. Ovog puta su to bili studenti Politehničkog fakulteta u Zenici, Belmir Hekić i Adna Sofić. Oni su bili dio tima koji je osvojio  1. mjesto, na Građevinijadi, i to znanjem iz Betonskih konstrukcija.

„Građevinijada predstavlja susret građevinskih fakulteta sa prostora jugoistočne Evrope, odnosno zemalja bivše Jugoslavije, ali ove godine je bio uključen i građevinski fakultet iz Sofije, Bugarske. Koncept ovog takmičenja je takav da se studenti takmiče u sportskim disciplinama, ali i u znanju, to jest naučnim oblastima iz područja građevinarstva. Što se tiče sportskih disciplina, studenti i studentice se takmiče u nogometu, košarci, rukometu, odbojci, stonom tenisu i šahu. Kada su u pitanju naučne oblasti, najznačajnije su betonske konstrukcije, metalne konstrukcije, putevi i teorija konstrukcije. Ovogodišnja 46. građevinijada održala se u Budvi u periodu od 1. do 4. maja, a takmičilo se 26. građevinskih fakulteta“, objasnio je Belmir.

RadiYo Active: Kakav je to predmet Betonske konstrukcije i kako je proteklo takmičenje?

“Iz predmeta Betonskih konstrukcija održava se kviz zananja. Sastoji se od toga da studenti građevinskih fakulteta dostave organizatoru po pet pitanja iz te oblasti, i od tih pet pitanja nama dolaze po dva pitanja, nakon čega se formira test na koji odgovaraju studenti. Betonske konstrukcije su jedan od najtežih predmeta na građevnskom fakultetu, pa samim tim njemu se pridaje velika pažnja. Na takmičenju je bila jako velika konkurencija.” – Belmir Hekić

Predmet betonskih konstrukcija predstavlja spoj nekoliko naučnih oblasti kao što su mehanika, fizika, hemija, sama tehnologija proizvodnje betona i sl.  „Ono što ga čini teškim je to da ukoliko preskočimo neke dijelove iz tih oblasti, to se kasnije odražava na betonskim konstrukcijama i teže polažemo ispite. Sam predmet zahtjeva i uključenje logike i razvijenog osjećaja za prostor“  – ističu studenti.

„Ovom pobjedom smo dokazali da nije bitan kvantitet, nego kvalitet, pogotovo kada je u pitanju borba znanjem.“Belmir Hekić

Pored ovog osvojenog mjesta, naši studenti su ostvarili rezultate i u drugim oblastima:

2. mjesto iz Organizacije i tehnologije građenja,

3. mjesto iz Metalnih konstrukcija,

1. mjesto u košarci za djevojke,

3. mjesto u odbojci za djevojke,

3. mjesto u šahu,

4. mjesto u odbojci za muškarce.

U nastavku našeg razgovora, Adna nam je približila i objasnila šta to nudi Politehnički fakultet, odnosno Građevinarstvo.


„Građevinarstvo generalno nudi širok spektar znanja, kako praktično tako i teoretski. Imamo priliku da radimo stručnu praksu, da redovno posječujemo gradilište Koridora 5C, kao i to da nam predaju profesori iz čitave BiH.“ – istakla je Adna

Stručna praksa se radi na četvrtoj godini studija u zadnjem semestru. “Stručnu praksu biramo sami,  u skladu sa svojim ambicijama šta želimo raditi. Uglavnom imamo suradnju sa našim firmama, ali studenti koji dolaze iz drugog grada mogu ići na praksu i u svom gradu.” – Adna Sofić

Adna je u tri riječi opisala studiranje, kao rad, trud i druženje na kraju svega, a ono što je poručila našim srednjoškolcima jeste:
“Ne izbjegavajte upis fakulteta, jer je to velika investicija. Sve se može postići uz malo truda, a to se neće zaboraviti nikad.”

Fotografije preuzete sa:
https://www.facebook.com/Univerzitet-u-Zenici-604970536245450/



Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist