Studentologija: Emisija koju kreiraju studenti


Kada se dohvatite nekog projekta, dohvatite ga se sa strašću, spremnosti i strpljenjem – ukoliko želite da on bude dobro obavljen. Fakultetski dani tome uče svakog studenta, ali ta tri magična „S“ nisu uvijek jednostavna za dosegnuti. Ponekad manjka motivacije i energije, ponekad važi strah ili sram od javnog nastupa, ponekad je teško započeti nešto novo bez nečije direktne pomoći. Ponekad se, čak, zaboravi da biti student nije samo plivati u obavezama. Pred njima je more zabave, znanja, istraživanja i rada na sebi samom, koje zahtijeva da svaki novi dan donese novi zamah rukom kroz struje i valove, kako bi se, na kraju, sunčalo u postignutom.

Početak rada na emisiji Studentologija je dokazao kako se iz ideje, uz dovoljno volje, može načiniti nešto što će pružiti studentima – ali i srednjoškolcima i starijima – putokaz u svijetu edukacije, i malo razonode za one koji su na nju zaboravili. Sve je krenulo od Studentske konferencije u Sarajevu koju je origanizovao Civitas, a koja je uspjela da uvjeri mnoge studente kako su rad i aktivizam odlična pratnja mladim ljudima. Ajla Mrkaljević, Dženan Pjanić i Emina Bajtarević su tri voditelja koji svake sedmice intervjuišu uspješne studente i profesore, daju savjete i motivacione poruke svojim vršnjacima, biraju svježu i zabavnu muziku – kao i live nastupe Emine Bajtarević – te preporučuju dobre knjige i filmove, za što se najčešće pobrine Dženan Pjanić.

Ideja i cilj Studentologije jeste da približi perspektivu studenata u Bosni i Hercegovini. Upravo zbog toga su i sami voditelji studenti, i to Odsjeka za kulturni studij na Filozofskom fakultetu u Zenici. Sva svoja saznanja na poljima historije, filozofije i umjetnosti koje mogu podijeliti, a koji su vezani za aktuelna dešavanja i probleme studenata, se u sedmičnim tematizovanim emisijama spoje u smislenu cjelinu sa zaključcima koji nastoje da pošalju pozitivnu poruku.

Do sada su Studentolozi i njihovi gosti pričali o važnosti stranih jezika (i čak imali stranog gosta koji je prenio svoja iskustva iz rumunske srednje škole), o čitanju knjiga i tome kako svijet mašte može da oblikuje vrijednu osobu, o uspjesima zeničkog Univerziteta na takmičenjima, o filmovima, slobodnom vremenu, ispitima i malim trikovima za pripremu za ispite. Gostovali su profesori, novinari BHR1, muzičari, studenti sa raznih odsjeka i fakulteta. Čak se u pauzama svira i na instrumentu ukulele! U profesionalno opremljeni studio RadioActive-a, bez kojega studenti ne bi mogli imati priliku kreirati i voditi vlastitu emisiju, dobrodošli su svi oni koji bi voljeli da se njihov glas čuje među studentima. Studentologija je, makar i na relativno kratko vrijeme, dom druženja, znanja, dobrih vijesti i dobre muzike. A što je još vrlo važno – voditelji primaju vaše mailove i ispunjavaju želje za covere, predstavljanje filmova i knjiga, pomaganje pri nekom fakultetskom pitanju. Tu su da s vama podijele sve što njihovo iskustvo i dobro raspoloženje mogu da daju!

Emisiju Studentologija možete slušati svake subote u terminu od 17:00 do 19:00h samo na RadiYu Active.

Budite slobodni i kreativni, te nam pišite svoje prijedloge i sugestije na studentolgija@gmail.com ili na našim stranicama Instagram: Studentologija i FB: https://www.facebook.com/studentologija/


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist