Živčić i Palalija o historijskom uspjehu Pravnog fakulteta u Zenici


U šestom izdanju emisije Studentologija, ugostili smo članove tima Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, koji su ostvarili pozitivan uspjeh na 26. Međunarodnom takmičenju iz trgovačke arbitraže. Ove godine je takmičenje održano u Beču, a učestvovalo je 378 timova pravnih fakulteta iz cijelog svijeta. Tim koji su činili Amina Hasanović, Ajna Mahmić, Emir Živčić i Ibrahim Palalija i treneri prof. dr. Zlatan Meškić, doc. dr. Ivana Grubešić i mr. sc. Arnela Maglić, su osvojili ponosno treće mjesto ostavivši iza sebe svjetski poznate Univerzitete među kojima je Univerzitet u Cambridgeu.
O takmičenju i utiscima smo pričali sa Emirom Živčićem i Ibrahimom Palalijom.

Na samom početku našeg razgovora, Emir je objasnio kako se formira tim za ovo takmičenje, te da se bilo koji student, treće ili četvrte godine, može prijaviti. Većinski dio ovogodišnjeg tima je došao sa Žan Mone modula koji se održava kao izborni predmet na Pravnom fakultetu u Zenici.

Pripreme su počele u oktobru prošle godine, a završile su ovim završnim takmičenjem u Beču. Kako Palalija ističe: “Te pripreme su vrlo intenzivne, usudio bih se reći da su jedan od najintenzivnijih programa koje mi imamo na našem Pravnom fakultetu. Tokom tih 6 mjeseci se radi na slučaju koji je na 60 stranica, te ga analiziraju timovi iz cijelog svijeta. Prva faza tog programa je pisanje tužbe koja je također na 60 stranica, te nakon toga dobijamo memorandum od nekog drugog tima, iz bilo kojeg dijela svijeta, na koji mi pišemo odgovor na tužbu također na 60 stranica.” Nakon toga, radi se na oralnoj fazi pripreme za finalno takmičenje koje se održava u Beču. Prije odlaska u Beč, išli su u Berlin i Beograd na pripremno takmičenje. Ono je bilo organizovano i na Pravnom fakultetu u Zenici gdje su, osim timova iz BiH, bili i tim Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, tim iz Skopja, iz Makedonije i tim iz Saarlanda.

Kakva ste iskustva stekli tokom priprema za takmičenje, pa i samog takmičenja?

“Naš tim čine 4 takmičara i 4 trenera koji usko rade sa nama, a ima i ostalih profesora i advokatskih kancelarija sa kojima smo imali probe za takmičenje. Sve je to jedno nezaboravno iskustvo u svakom smislu tih riječi, ali taj tim od nas osam je bio tu sve vrijeme, putovali smo, sprijateljili se, naučili puno toga jedni o drugima. Tih 7 mjeseci je bilo prelijepo, upoznate svoj tim, upoznate ostale timove iz regiona, a na kraju i ostale iz čitavog svijeta. Komunicirate sa ljudima, pričate, šalite se, te upoznajte razne kulture.” – kazao je Emir Živčić

“Bit samog takmičenja jeste da se studentima otvore određena vrata, kako u vidu pripravničkog staža, tako i u obavljanju prakse u nekim advokatskim kancelarijama ili nastavka studija kroz master programe u inostranim Univerzitetima. Tako i mi ove godine imamo mogućnost da nastavimo master studije u Saarlandu ili Pittsburghu. Advokatske kancelarije sa kojima smo radili su takođe izrazile spremnost da uradimo pripravnički staž ili eventualno neku praksu kod njih. Što je posljedica, kako rada sa njima, tako i uspjeha na takmičenju.” – kazao je Ibrahim Palalija

“Teško pitanje gdje se vidimo i šta sve očekujemo. Ni mi sami nismo još svjesni našeg uspjeha. Pripravnički i buduća saradnja sa tim poslodavcima bi bila poželjna. Vidjećemo šta će nam bliža budućnost donijeti, ali zasigurno bi svi voljeli da idemo na master studije, da li to bilo ovdje, da idemo na razmjenu studenata ili direktno. Ono što je vidljivo kod svih članova našeg tima je da bi svi željeli ostati i raditi u našoj državi.” – dodao je Emir Živčić

Mi vam želimo svu sreću u vašim odlukama i nastojanjima! Šta bi ste poručili mlađim naraštajima i srednjoškolcima koji bi željeli upisati Pravni fakultet? Šta ih očekuje na studiju?

Ibrahim: “Ukoliko je neko zainteresovan za studiranje prava, ja lično tvrdim iz svog iskustva da je Pravni fakultet u Zenici fakultet sa najkvalitenijim profesorskim kadrom. To su potvrdili i studenti sa drugih pravnih fakulteta u BiH sa kojima smo razgovorali prilikom priprema za takmičenje. Također, napomenuo bih da se naš studij ne svodi na teoriju, pružena nam je i prilika za obavljanje raznih praksi tokom studija, posjete općinskom i kantonalnom sudu i razna takmičenja na koje naši studenti idu. “

Emir: “Ako vam se sviđa pravo, potvrđujem da je Pravni fakultet u Zenici najbolja opcija u BiH. Pored samih profesora najbolji su i studenti. Mnogi ljudi govore da ima dosta pravnika, ali to je nešto što je uvijek potrebno u svakom društvu. Kao i na svakom fakultetu pored ljubavi za pravo potreban je i trud, trudom se ističemo iz mase. Naš fakultet nudi puno interakcije sa sudovima, tužilaštvom, tako da tokom samog studija imamo priliku da vidimo kako ono što učimo izgleda i u praksi.”

“Ovim putem želimo da se zahvalimo kako profesorima, tako i studentima, za impresivan doček koji smo imali, kada smo se vratili.”

Fotografije preuzete sa:
https://www.facebook.com/Univerzitet-u-Zenici-604970536245450/


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist