Šejla Švraka: “Zakon prijateljstva” se ne smije kršiti!


U emisiju Frekvencija pozitivnog, ugostili smo Šejlu Švraka, s kojom smo razgovarali o muško – ženskom prijateljstvu, te o tome koliko ona vjeruje u takva prijateljstva.

“Prijateljstvo je veoma bitno u svačijem životu. Prijatelj je osoba na koju se možeš osloniti, kojoj se možeš povjeriti, ali isto tako i zabaviti, jer imaš mnogo lijepih trenutaka s tom osobom. Tako da, smatram da prijateljstvo mnogo doprinosi našoj sreći i lijepim trenucima, i da bez prijatelja život bi bio dosadan” – kazala je Šejla na samom početku našeg razgovora.

RadiYo Active: Da li više vjerujete u muško – žensta prijateljstva ili samo u ženska prijateljstva?

“Ja vjerujem u oboje iz razloga što ja imam i jedno i drugo.  Imam najboljeg prijatelja već osam godina i uvijek je tako i bilo. Nikada nam se nije desilo da se sumnja na nešto drugo, ali činjenica je da je danas rijetkost i da je teško imati muško – žensko prijateljstvo koje je trajno.
Ali evo kada bih morala izabrati, sigurno da je lakše stvarati ženska prijateljstva, jer tu nema nikakvih prepreka, dok kod muško – ženskih prijateljstava uvijek ima ili prozivanje od strane drugih ili čak nastane zaista nešto više između vas, tako da nikada nije sigurno.”

RadiYo Active: Ko su bolji i iskreniji prijatelji, muškarci ili žene?

“Teško je sada reći, pošto oboje imaju prednosti i mane. Mada, ja sam često puta znala čuti da ženske osobe kažu kako im muški prijatelji budu bolji, jer ne drame,  iskreniji su i zabavniji. Ali isto tako žene vas puno bolje razumiju, npr. ukoliko imate neki problem il tome slično. Na prijateljice se možete više osloniti da će vas pomno saslušati i savjetovati, dok se muški prijatelji  ne vole toliko upuštati u te problematične teme i samim tim ne diskutuju puno o tome.”

RadiYo Active: Da li se može sa muškim prijateljem o svemu pričati?

“Zavisi, ako stvarno imate pravog muškog prijatelja, kao što ja imam, onda zaista možete skoro o svemu pričati. Ako imate temu koju se ustručavate pričati jedno s drugim, kao što su npr.  ljubavni problemi, to je već indikator da vi možda i niste pravi prijatelji.”

U razgovoru, Šejla je istakla da su žene te koje daju bolje savjete. Razlog tome jeste taj što je pokušala da priča o svemu sa svojim najboljim prijateljem. Međutim, oni jednostavno nisu toliko dramatični, ne vole da ulaze u detalje, da analiziraju, dok žene to vole – kazala je Šejla. Tako da ipak žene bolje razumiju druge žene, dodavši da vam muški prijatelji mogu bolje pomoći tako što vas „spuste na zemlju“, pokažu vam iz svoje perspektive da to o čemu brinete i nije toliko strašno.

“Povjerenje i odanost je nešto bez čega ne može jedno prijateljstvo. Taj „zakon prijateljstva“ se ne smije kršiti.”

Na pitanje, šta bi radije podijelila sa svojim prijateljima sreću ili tugu, Šejla je izabrala radije da dijeli sreću sa svojim prijateljima, jer bi ju više usrećilo da podijeli sreću sa drugim ljudima, nego da unesreći još nekog dodatno.

RadiYo Active: Koje su prednosti, a koje su mane muško – ženskog prijateljstva?

“Prednost je to što imate malo drugačije izlaske, drugačiju perspektivu i dosta je zabavnije. Muškarci se uvijek vole zezati i glupirati, tako da ti izlasci uvijek završe sa smijehom. Međutim, mana bi definitivno bila ovaj standardni problem što ljudi uvijek misle da će nešto biti između vas.”

RadiYo Active: Da morate u tri riječi opisati svog najboljeg prijatelja, koje bi to riječi bile?

Jako pošten, jako odan i jako smiješan, tako da je odlična kombinacija jednog prijatelja –  dodala je Šejla uz osmijeh

Na samom kraju našeg razgovora Šejla je poručila svom najboljem prijatelju:

“Hvala ti za sve ove godine prijateljstva, osmijeha i uspomena. Zaista sam sretna što sam te upoznala, jer je ovo što mi imamo jako rijetko.” – Šejla Švraka

Dok je poruka za naše radioaktivce glasila:

“Ostanite pozitivni, upoznajte nove ljude i dajte im priliku čak i ako vam se čine drugačijim ili da vam možda ne odgovaraju. Najgore što možete učiniti jeste da se zatvorite i ne stvarate nova prijateljstva. Jer, nikad ne znate šta vas čeka iza ugla.”


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist