Održan seminar “Art Puzzle”


U periodu od 22.04. do 24.04.2019. u Doboju je održan seminar pod nazivom “Art Puzzle“. Seminar je okupio 35 srednjoškolca iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine. Učesnici su imali priliku edukovati se o 6 vrsta umjetnosti direktno od svojih vršnjaka – trenera. Po prvi put su se susreli sa nekim radionicama poput origamija ili stripa. Pored umjetnosti održane su radionice o javnom nastupu, fundraisingu i Instagram marketingu.
Treći dan edukacije učesnici seminara su iz Doboja premjestili u Gračanicu, gdje su članovi lokalnog tima Gračanica sa radošću i mnogo motivacije dočekali učesnike i realizovali preostale radionice.


Jedna od učesnica, Elma Hasanspahić, izjavila je da joj je zaista bila čast i zadovoljstvo prisustvovati seminaru i spoznati važnost umjetnosti. Također, naglasila je: “Zaista je aktivizam taj koji je okupio srednjoškolce na jednom mjestu. Nadam se da će se mladima u Bosni i Hercegovini pružiti još mnogo prilika da iskažu sebe u najboljem svjetlu i da spoznaju važnost aktivizma.

Koordinatorica projekta, Adnana Turkić, dala nam je svoj osvrt na kompletan seminar: “Spoznali smo manjak kulturnih dešavanja kao problem ne samo u našem gradu nego i u drugim gradovima BiH. Mladi nisu dovoljno upućeni u umjetnost i nemaju dovoljno prilika da se umjetnički iskažu. Još jedan problem koji moram istaći jeste nekontrolisano korištenje mobilnih uređaja koji mladima oduzimaju dosta vremena. Kao rješenje svih problema kao članovi lokalnog tima Doboj odlučili smo da organizujemo trodnevni seminar na kojem će se sastati srednjoškolci iz različitih gradova sa istim ciljem.

Cilj ovog projekta jeste da se svijest o umjetnosti podigne na viši nivo. Sam broj učesnika seminara “Art Puzzle” dokazuje da mlade iz BiH itekako zanima umjetnost. A svaki vid umejtnosti je poput puzle spojen u 3 dana.
Nadamo se da će mladi koji su učestvovali na ovom seminaru prenijeti znanje i vještine na mlade iz njihove lokalne zajednice


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist