Poezija – to je stvarnije i korisnije ime života


Danas nije samo prvi dan proljeća. Ne cvjeta samo cvijeće, cvjeta i poezija i to još od 1999. godine! Danas se obilježava  Svjetski dan poezije kojeg je proglasio UNESCO, s ciljem promicanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije u cijelom svijetu  kao i zbog davanja priznanja i poticaja nacionalnim, regionalnim i međunarodnim pokretima poezije.

Proljeće je da se cvjeta, dragi naši, a Vi cvjetajte i uz stihove fantastične i talentovane zeničanke – Dženedine Mušanović!
Dženedina Mušanović je mlada profesorica B/H/S jezika i književnosti, a trenutno je studentica mastera. Izuzetno voli da piše poeziju, i to je ono u čemu se pronalazi, u čemu zapravo uživa.
U nastavku možete pročitati samo jedan od rezultata Dženedininog prepuštanja inspiraciji za poeziju.

 

                   Čaj od mente

                        Vidjela sam te u šoljici

                        čaja jutros.

                        Ležao si mirno na listu mente.

                        Poželjela sam dodirnuti

                        vrhove

                        tvojih trepuški.

                        Zavolila sam mentu kipućom vodom.

 

Naglasila bih također da Dženedinini stihovi nisu ostali napisani samo na našem, nego su se proslavili i na engleskom jeziku.
Poezija po imenu “Čaj od mente” je poezija koja je objavljena čak i u New Delhiju, tačnije u antologiji Universal Oneness: An Anthology of Magnum Opus Poems from around the World:

Mint Tea

I saw you in the cup of tea

this morning.

You were laying down

on the leaf of mint

so calm.

I wanted to touch

your eyelashes.

I poured boling water into the mint.

Dženedina je istakla da prva osoba koja pročita njene stihove je njena prijateljica Tijana Bajrambašić, koja je također profesorica B/H/S jezika i književnosti.

Ove dvije talentovane zeničanke došle su na ideju da otvore svoje vlastiti, književni blog. Ni manje, ni više, nego po imenu METAFIZIČARKE MALIH STVARI!  Ali, ono što one rade itekako nisu male stvari.

Na njihovom blogu može se pronaći mnogo poezije, zanimljivosti, kao i preporuka za čitanje.  Pa za sve ljubitelje poezije i književnosti, ako upišete metafizičarke, ne možete promašiti, to su one. One – koje su dodale svijetu malo kreativnosti i koje zrače pozitivnim idejama!

“Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi” kaže Jacques Prévert, a mi Vam dragi aktivci kažemo da uživate uz Svjetski dan poezije i uz prvi dan proljeća!

 

Izvor.fotografije: @metafizicarkemalihstvari

Piše: Dženita Hećimović

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist