Historia est magistra vitae


Historia est magistra vitae je projekat koji je nastao kao lokalna incijativa u okviru projekta “Osnaženi mladi za održivu budućnost”. “Osnaženi mladi za održivu budućnost” sprovodi udruženje za psihosocijalnu  podršku i bolju budućnost  PROGRES.  Sarajevo, Banja Luka, Široki Brijeg, Bihać, Bijeljina, Šerići kao i Zenica su uzeli učećšće u ovom projektu.

Projekat  Historia est magistra vitae ima za cilj prikazati djeci i mladima da je Zenica grad koji ima bogatu historiju. Članovi i članice Dječijeg parlamenta do sada su prošli dvije radionice od kojih je jedna turistička tura u Zenici. Turističku turu danas je vodio Afan Abazović. Posjetili smo mnoge historijske tačke Zenice, a neke od njih su: Kameni spavač, Park Kulina bana, Hadžimazića kuća, Trg rudara i mnoge druge.

U nastavku čitajte kakvi su utisci članova i članica Dječijeg parlamenta.

Bilo je super! Naučila sam mnogo toga o svom gradu i potrudit ću se da to prenesem svojim prijateljima. Najzanimljivija tačka o kojoj smo pričali bila mi je Čaršijska džamija

Drago mi je što sam saznala nešto novo i što smo ovu subotu iskoristili maksimalno dobro.

Očekivala sam da će biti baš naporno i da će čisto lekcijski pričati. Iskreno, iznenadila sam se što nije bilo tako, već predobro, zanimljivo i naučila sam dosta novih stvari.

Projekt koordinatorica Almedina Jašarević otkriva nam kakvi su njeni utisci i koji je plan za nastavak projekta.

“Drago mi je što smo ovim projektom djecu i mlade iz Dječijeg parlamenta naveli da razmišljaju i istražuju o historiji grada, te da obraćaju pažnju na spomenike i historijske znamenitosti pored kojih svakodnevno prolaze. Ono što nas očekuje u nastavku naših aktivnosti jeste pripremanje, snimanje i emitovanje 5 radijskih emisija na temu kultura sjećanja našeg grada.”

U iščekivanju novih emsija u kojim će nam djeca i mladi predstaviti Zenicu ovdje pogledajte fotografije kako je danas izgledala turistička tura u Zenici.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist