Senka Vejzović: Trebamo biti jedni drugima podrška, a ne konkurencija!


“Violina je instrument koji puno traži, ali i puno daje. Upravo u osjećaju sreće i zadovoljstva Vas kao izvođača i publike koja vas sluša, leži smisao bavljenja muzikom.“

 

Senka Vejzović je mlada i talentirana violinistica iz Zenice. Studentica je II godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na odsjeku gudački instrumenti i gitara, smjer violina.

Moje opredjeljenje za muziku vezuje se uz sjećanja iz najranijeg djetinjstva. Zvuci flaute su me uspavljivali dok sam bila beba, a već kao mala djevojčica bila sam fascinirana violinom. Muzika, tačnije zvukovi koje je proizvodila violina su bili moja prva fasciniranost nečim u životu. Na upis u Osnovnu muzičku školu Zenica sam roditelje doslovno “odvukla” jer sam bila izričita u tome da se želim početi baviti muzikom. Moje prve korake u sviranju violine tokom osnovnoškolskog muzičkog obrazovanja pomno je pratila nastavnica Amna Smajlović. Tokom svog srednjoškolskog muzičkog obrazovanja u Srednjoj muzičkoj školi Zenica sam završila dva smjera paralelno: solistički i teoretski. Srednjoškolski dani su u mom životu bili obilježeni učestvovanjem u raznim projektima, takmičenjima, koncertima i saradnjama sa Kamernim simfonijskim orkestrom Zenica. Trenutno sam na akademskim studijima gdje nastavljam širiti svoje znanje o muzici – uvodi nas Senka.

Kako kaže violinistica Vejzović, u svakom aspektu čovjekovog života je prisutna muzika, a i samo njeno nastajanje vezano je uz ono iskonsko u čovjeku, da dosegne nešto iznad njega samoga. Smatra da klasična muzika oplemenjuje dušu, pozitivno utiče na ljudski mozak i doprinosi pozitivnom razvoju djece. Napominje da većina mladih danas sluša nekvalitetnu muziku, što je šteta u vremenu gdje je kvalitetno dostupno. Klasična muzika je u današnjici na Balkanu još uvijek nedovoljno prisutna, ali sastavi tipa 2Cellos i mnogi drugi doprinose poboljšanju tog stanja, dodala je Senka.

Kako smo se pitali koliko treba vremena posvetiti vježbanju, violinistica nam pojašnjava sljedeće:

“Kako se svaki čovjek razlikuje jedan od drugog, tako se i režim vježbanja svakog muzičara razlikuje. U principu nema nekog pravila koliko jer smo prije svega svi različitih sposobnosti; svi imamo nešto što nam predstavlja izazov koji trebamo savladati i sve zavisi od okolnosti u kojima se nalazimo, ali je bitna stvar to vrijeme iskoristiti pravilno i kvalitetno.“

Onima koji žele da se bave muzikom, Senka poručuje da to prije svega rade iz ljubavi, a ne da bi udovoljili tuđim željama i ambicijama. Neka to budu vaše želje, strasti i ambicije, izjavila je Senka.

“Ne mogu izdvojiti samo jednu kompoziciju koja mi je omiljena, jer su mi sve kompozicije na svoj neki način posebne. Vezujem ih za periode u životu u kojem sam ih vježbala i izvodila, a svaki period života je nosio svoje izazove.”– ističe Senka.

Senkini planovi za budućnost su pedagoški rad, da svoje znanje što bolje prenese na svoje buduće učenike/studente. Pored toga, želi da svojom izvedbom ljudima približi klasičnu muziku na razne načine i da pritom širi ideju o boljim odnosima među kolegama, jer kako kaže trebamo biti jedni drugima podrška, a ne konkurencija.

Piše: Nejra Ibrahimagić 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist