Pobuna u Srbiji: lokalni otpor u Kraljevu daje lekciju čitavoj zemlji


Dešavanja u Srbiji su u zadnjih mjesec dana došla do samog vrhunca, dok u istom periodu u našim medijima možemo malo ili nimalo pročitati o istim. Kako smo kao organizacija itekako povezani sa našim partnerima i prijateljima iz Srbije u narednom periodu ćemo prenositi njihovo viđenje trenutnih dešavanja.

U prvom djelu donosimo priču Lokalnog fronta Kraljevo:

Postali su ikone građanske pobune koja se širi čitavom Srbijom. „Bez straha, bez stranaka i bez lidera“ šetači LF iz Kraljeva žele da stvore društvenu alternativu, kako režimu Aleksandra Vučića, tako i diskreditovanoj opoziciji.

Uprkos grčrvima, snegu i ledenom vetru oni su u četiri dana peške prešli 160 km, koliko je KV udaljeno od BG. 16. januara deset aktivista LF iz grada od 60000 stanovnika na jugoistoku Srbije stigli su do prestonice, da bi učestvovali u komemorativnom maršu posvećenom Oliveru Ivanoviću, ubijenom opozicionom političaru iz Kosovske Mitrovice. Aktivisti su želeli takođe da odaju počast svim žrtvama despotskog režima Aleksandra Vučića. Ovaj marš je postavio ovu organizaciju u prvi plan srpske političke scene. Neki se čak i pitaju da li se iz ovog lokalnog iskustva može roditi nova politička snaga.

Istorijat LF je počeo skromno, oglašavanjem po socijalnim mrežama, vezano za lokalnu socijalnu, političku i ekonomsku scenu. Za110000 stanovnika regije, glavni poslodavac je bolnica, 20000 je u javnom sektou, 5000 u privatnom, a u poslednjih pet godina 70% radnih mesta u privatnom sektoru je uništeno. Organizovali su događaje u kojima su otvoreno optuživali Zelju, šefa klana, koji je postao pravi gazda opštine Kraljevo. Kako to sve nije bilo dovoljno, LF je rešio da izađe na lokalne izbore 2016. godine, osvojivši 6% biračkog tela. To im je donelo pet odborničkih mandata u gradskoj skupštini. „Bili smo primorani da se transformišemo u politički subjekt, jer nam je bilo dosta da gledamo one za koje smo glasali kako menjaju strane na kraju mandata, prave neprincipijelne koalicije i mešetare našim glasovima“, navodi Predrag Voštinić, nasmejani krupni čovek. Za njega izbori nisu jedini način borbe protiv propadanja države, korumpiranih institucija, što sprečava razvoj društva.

LF se pridružio građanskim protestima koji svake sedmice narastaju. „Pokušavamo da poguramo građane da uzmu sudbinu u svoje ruke i da tako razbuktaju plamen pobune“, izjavljuje Vladan Slavković, slikar i osnivač pozorišne trupe Grupa Grupa. Podstaknut lošim repertoarom gradskog pozorišta, ovaj čovek mirnog izgleda, ali ključajuće energije, stvorio je alternativno pozoriste, sredivši jednu staru vojnu zgradu.

Tokom marša desetine građana su stajali na ulazima u gradove da bi pozdravili heroje LF, nudeći čaj, hranu i rakiju, nudeći čak i novac, naročito oni najsiromašniji, koji kao da su želeli da ulože svoj poslednji dinar u jednu bolju budućnost, pričaju učesnici marša. Neki su čak i deo puta prešli sa njima.

Taj imidž nekorumpiranih, koji se drže na distanci od političkih partija, im je doneo gromnu popularnost,  a organizatori protesta, koji se održao 2. februara u Kosovskoj Mitrovici, su takođe tražili njihovu podršku. „To je kao ohrabrivanje ljudi našim postojanjem“, kaže Duško Zdravković, koji je u isto vreme poljoprivrednik i tehničar u alternativnom pozorištu.

Od tada, više od 10 gradova je tražilo podršku LF, da budu uz njih na protestima, a izbor onih sa kojima se povezujemo govori o tome ko smo mi , kažu aktivisti. Mi razmenjujemo ideje sa sličnim pokretima levičarske orijentacije, onima koji su sačuvali integritet, ne učestvujući u uništavanju zemlje.

Demokratski socijalizam

Razmena se već transformisala u jednu alijansu sa organizacijama Ne davimo Beograd i UPSS iz Niša. LF održava veze i sa sličnim pokretima u regionu, čineći deo asocijacije Gradovi bez straha i na svetskom nivou. Kod LF se radi o tome da se ponudi građanima treći put, koji neće biti ni režim Aleksandra Vučića, ni Savez za Srbiju, kojeg čine glavne političke partije opozicije. „Mi smo upravo u toku postavljanja platforme Građanskog fronta, koja se kreće oko ideje solidarnosti, socijalne pravde, sigurnosti, borbe protiv nacionalizma, privatizacije institucija i krađe javnih resursa“, najavljuje Vladimir Marović, profesor filozofije u gradskoj gimnaziji i ideolog, glave uvek pokrivene kapom koju ne skida.

Dvadesetak lokalnih pokreta širom Srbije su kandidati za pridruživanje ovoj mreži. Upitan o političkom pozicioniranju Marović je bez oklevanja rekao – demokratski socijalizam. To je participativna demokratija koju priželjkuju. Cilj je da se probude duhovi, da se uspostavi slobodan protok informacija, da se osluškuju građani, kako bi se za tri do pet godina stvorile institucije i javna uprava koja funkcioniše – sistem u kojem će se zakoni primenjivati pod strogom građanskom kontrolom. Mi se borimo da se naša deca više nikad ne boje policajaca i sudija, kažu.

Za www.activezenica.org: Lokalni front Kraljevo


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist