Upoznajte mladog zeničkog repera Adisa aka DISE


 

Adis Frljak je dvadesetogodišnji momak iz Zenice. Adis aka DISE se od djetinjstva zanima za rep muziku, pa je tako počeo i sam da piše rime, te snima pjesme. U nastavku Adis otkriva kako je sve počelo.

Prve tekstove sam počeo da pišem sa 16 godina. Bili su veoma loši. Pisao sam tekstove čisto za svoju dušu. Te sam sa 17 godina objavio svoju prvu pjesmu na Youtube i od tada je sve krenulo. Tada nisam bio zadovoljan. U početku sam najviše gledao da zvučim kao neki od uspješnih repera, jer su uspjeli zbog dobrih rima i dobrog zvuka. Počeo sam sa oldskul repom. Naravno nisam objavljivao te pjesme nego samo ono što napravim originalno sa znanjem koje sam stekao izučavajući njihove pjesme i stil. Tako sam postepeno izgradio i svoj stil. Da se bavim rep muzikom potaklo me to što rep muzika ima više prostora za iznošenje mišljenja za razliku od ostale muzike.

Umjetnost bilo da je likovna ili muzička zahtijeva inspiraciju ili motiv, pa tako smo i Adisa pitali gdje pronalazi inspiraciju?!

Inspiraciju pronalazim svuda oko sebe, to će reći svako ko se bavi nekim kreativnim radom. Najviše inspiracije crpim iz svog života, iz stvari koje se dešavaju ili koje su se desile meni, a i one koje se tek trebaju desiti.

Adis je do sada objavio preko 20 pjesama, a sve njih možete poslušati klikom ovdje. Od 20 objavljenih 10 pjesama prati spot.
Ko je tvoj uzor?

Skoro svakom reperu koji tek počinje da se bavi rep muzikom je uzor Eminem. Ako nisi gledao film “8 Mile” nisi reper. Taj film je također jedan od razloga mog bavljenja rep muzikom. Film prikazuje sve što je morao da prođe da bi danas bio na vrhu.

Pred kraj našeg razgovora, pitali smo Adisa, šta misli o bosanskohercegovačkoj rep sceni?

Iako je izvorni rep u opadanju, bh. rep scena i dalje postoji, ko želi može uvijek da nađe sebi ono što voli da sluša, ako zna gdje da traži naravno. Ja ne znam koga da preporučim tu osim Frenkia i Kontre koji su i sami počeli da mijenjaju svoj zvuk. Jednostavno to je ono što se od njih traži da bi ostali relevantni u ovom brzom svijetu gdje sve napreduje prebrzo. Jala i Buba su bili u samom vrhu, dok nisu prešli na komercijalni zvuk. Tu je bio i Sajfer… Uglavnom sve što sada izlazi je većinom trep, rep izumire polako.

A za kraj, Adis je poručio.

Šta god radili, čime god se bavili, morate imati cilj, povod. Zašto radite to što radite? Život bez cilja, da li se uopšte može nazvati životom?


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist