Dijabetes ne smije biti #TABUTEMA


Zar baš za sve moramo moliti? Pa čak i za zdravstvo. Toliko smo otišli daleko da se više ne možemo ni vratiti, možda i možemo, ali mnogi ne žele. Previše šutimo o onome o čemu bi se trebalo najviše pričati. Zar nečije dijete ima veću vrijednost od drugog samo zato što se drugačije zove, samo zato što su mu roditelji neki ugledni ljudi?

 

Počeli smo da se djelimo i po onim stvarima koje posjedujemo, a ne bi trebali. ZDRAVLJE! Najbitnija karika u čovjekovom životu, polahko postaje #TABUTEMA. Nemamo dovoljno novca, nema ko da nas liječi! Ovo su nekopetentni odgovori u ovom sistemu. Imamo, ali se novac dobro ne raspolaže. Ima ko da nas liječi, ali ne mogu od silnih rodbinskih veza i kupljenih diploma. Da, kupuju diplome da bi se igrali sa tuđim životima!

U razgovoru sa majkom Nasihom Jusić, borcem protiv svakog zla koje nas okružuje, doznajemo da polahko dijabetes kao hronično oboljenje postaje #TABUTEMA. Također nam je objasnila šta se to sve veže za ovu bolest. Nasiha Jusić, majka djeteta dijabetičara Ilme Jusić, koje smo ugostili u emisiju Frekvencija pozitivnog, kazala nam je osnove dijabetesa kao bolesti.

Šta je za Vas predstavljao dijebetes prije nego što ste se susrele s njim?

Skoro pa ništa, znala sam za dijabetes kao bolest, ali nisam znala šta je to ustvari i koliko se teško boriti s tim – kazala je majka, a Ilma je dodala da ništa nije znala o ovome.

 

Kako ste Vi djelovali na to kada ste saznali da će Vaše dijete imati borbu s tom bolešću?

Bili smo u šoku! Teško je roditelju prihvatiti da će njegovo dijete cijeli život biti ovisno o inzulinima.

Koje su Vaše metode za zdraviji način života Vašeg djeteta?

Ishrana je glavni faktor u liječenju dijabetesa. Ona mora biti raznovrsna i zdrava sa dosta povrća, uglavnom je potrebno da se smanji unos ugljikohidrata.

Da li se dijabetes može izliječiti, i da li on kao bolest ima neke dobre i loše strane?

Dijabetes je hronično oboljenje i to je neizlječiva bolest. Kada kažemo dobre strane dijabetesa… kada te zadesi ovako nešto, onda se trudiš da u svemu tome nađes nešto dobro. Ono što bih ja izdvojila jeste upravo ta ishrana i promjena načina života. A loše strane … pa toga ima baš dosta. Samo zdravstvo i neposvećenost oboljelima od DM TIP1, jer nije svaki roditelj u mogućnosti da priušti ishranu koja treba djetetu koje boluje od DM. Ono što je zdravstvo obezbjedilo našoj djeci jeste 360 trakica za tri mjeseca. To nije dovoljno ni jednom djetetu, te samim tim moraš prikupiti i obezbjediti prvenstveno trakice da bi mogao imati uvid u stanje zdravlja vašeg djeteta.

Kako možemo prepoznati dijabetes i koji je uzrok tome?

Povećana žeđ i učestalo mokrenje kao i ekstremna glad, gubljenje težine, umor, te zamagljivanje vida. Tačan uzrok DM TIP1 nije poznat.

Koje su neophodne sprave za dijabetes?

Aparat za mjerenje šećera inzulin, to uvijek trebamo imati kod sebe, te jednu čokoladu u slučaju hipa.

Na pitanje: Kako provodiš svoj jedan dan? Ilma je odgovorila:

Kao i svi, samo što je moj malo zdraviji i aktivniji. Treniram i vozim bicikl preko 7km.

Poruka od hrabre majke i hrabre djevojčice za sve roditelje!

Želim poručiti svim svojim drugarima da čips zamjene jednom jabukom ili nekim povrćem – poručila je Ilma.

Želim svima da obrate pažnju na svoje zdravlje dok su zdravi, jer za neke stvari bude kasno. U svemu trebamo naći lijep smisamo života sa što više osmijeha, a sa što manje stresa – poručila je majka Nasiha.

Tekst: Mersida Jusić

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist