Da li je umjetnost izgubila svoju vrijednost?


Dvadesetogodišnja, Danijela Šušnjara, studentica Filozofskog fakulteta u Zenici na Odsjeku za kulturalne studije, pored toga što je dobra studentica ona je i dobra umjetnica. Kako nam Danijela u razgovoru ističe, ljubav prema crtanju javila se još u osnovnoj školi, ali intezivnije bavljenje crtanjem je započelo u prvom srednjem, zahvaljujući profesoru likovne umjetnosti – Toniju Zlojo.
Umjetnost  je ljudska djelatnost ili proizvod ljudske djelatnosti koja ima cilj za poticanje ljudskih čula kao i ljudskog uma i duha; prema tome, umjetnost je aktivnost, objekat ili skup aktivnosti i objekata stvorenih sa namjerom da se prenesu emocije ili / i ideje. Osim ove definicije, ne postoji druga definirana umjetnička definicija, s obzirom na to da definira graničnu umjetnost subjektivnog akta, potrebu za umjetnošću koja se obično naziva ljudskom kreativnošću.

Radio Active: Šta je to što Vas inspiriše?
Inspiraciju pronalazim u tmurnim danima, kada nemam šta da radim, onda crtam. Vjerojatno su zbog te tmurnosti i moji crteži crno-bijeli.
Također, Danijela je istakla da kada je upitanju crtanje, da crta različitim olovkama različitih mekoća, markerom i stolarskom olovkom. Ono u čemu se Danijela ne snalazi jesu vodene boje i akvarel, što je ujedno i najzahtjevnija tehnika.
Pored crtanja, Danijela voli da čita knjige i da igra nogomet.
Volim čitati knjige, to me opušta i uživam u tome, osim toga volim igrati nogomet.

Radio Active: U čemu se najčešće pronalazite?
Pronalazim se u tome da djelujem sa strane i samostalno, nisam ekstrovertirana osoba.
Radio Active: Šta je to što karakteriše umjetnost kao što je crtanje i slikanje?
Ono što karakteriše umjetnost kao što je crtanje i slikanje jeste to da kroz crtanje ispoljavamo svoju maštu, te stvaramo nadrealne motive i slobodu.

Radio Active: Koji je Vaš moto i čime se vodite kroz život?
Moj moto je zapravo jedan Tupacov citat “Znam da je svima ponekad teško, ali bitno je da zapamtite jednu stvar – poslije mraka uvijek sviće. Tako da koliko god bilo teško, isprsi se, glavu gore… i izdrži!”

Radio Active: Kako sebe vidite u budućnosti? Da li kao poznatu umjetnicu ili?
Ne kao umjetnicu, jer se danas teško živi od umjetnosti (kako ko). Međutim, sebe vidim u bilo čemu što ima veze sa poviješću ili nogometom.
Radio Active: Koji Vam je najdraži rad i zašto?
Najdraži mi je rad ptica koja nosi knjigu na kojoj sam sitno napisala tekstove Eminemovih pjesama.

Radio Active: Šta bi poručili našim radioaktivcima?

Radioaktivcima bih poručila ukoliko vam neko staje na put ili ismijava vaše izbore i ciljeve, te vam osobe ne trebaju u životu. Ponekad je u životu najbolje biti sam u borbi protiv vjetrenjača ili različitih prepreka, jer ćete znati da je sav taj trud i dobitak bio vaš i samo vaš.

Danijela nam je u razgovoru kazala da je otvorila i  Instagram profil o Busovači koji možete pogledati  OVDJE , gdje ćete pronaći zanimljivosti i historiju o Busovači.

Definicija umjetnosti preuzeta sa www.samo-opusteno.info

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist