“Ako se ti ne boriš za svoje snove, ko će?”


Ajla Tuka, ima 17 godina, a već sa 14 je pronašla svoj smiraj u atletici. Međutim, prije atletike prešla je preko brojnih stranica ka uspjehu:
“19. aprila biće tačno tri godine otkako se bavim atletikom. Nisam se oduvijek htjela baviti atletikom, ali se od malih nogu bavim sportom. Prvo plivanjem, zatim baletom i, vjerovali ili ne, u osnovnoj školi sam se bavila i košarkom. Bio je to veliki promašaj. Svaki sport te nauči nekim važnim životnim lekcijama i gradi karakter, ali ja sam na takmičenjima bila stalno na klupi. Kada uđem, to bude samo na dva-tri minuta. Nisam mogla ni zicer pogodit.”

 

Naime, Ajla je gostovala u emisiji Frekvencija pozitivnog, a o čemu smo to pričali s njom možete saznati u nastavku.

Radio Active: Kako si se počela baviti atletikom?
 -“2016. godine sam bila na Smetovima. Bili su tu i moji prijatelji sa kojim sam se potrkala, jer kao djeca vazda smo trčali. Pobjedila sam ih, pa je jedan čovjek dobacio da trebam trenirat atletiku.”

Radio Active: Spomenula si da si imala mnogo takmičenja. Koji bi od svih ti izdvojila kao omiljeno?
 -“Svako takmičenje je posebno na svoj način, pobjedom ili lekcijama, jer sam više puta trčala sa svjetskim atletičarima. Najdraže takmičenje mi je miting u Zenici. Tada sam na 300m osvojila drugo mjesto. Atmosfera tog takmičenja je bila predivna da ne mogu riječima opisat. To je presudilo da ovo takmičenje meni bude omiljeno.”

Radio Active: Kakav je osjećaj kada čekaš zvuk zviždaljke? Koji osjećaju preovladavaju?

-“Pitaj svakog atletičara i svi će da kažu da je to najgori osjećaj. Uvijek jedva čekam samo da krene, jer ne mogu podnijeti taj osjećaj. Smrknuta sam prije takmičenja, ali naredne sezone ću se potruditi da smanjim nivo stresa.”

Radio Active: U trenucima stresa i odustajanja, ko ti predstavlja uzor za održavanje motivacije?
-“Nemam baš uzora, ali kada bih morala nekog izdvojiti to bio bi Amel Tuka. Ne samo zbog svima poznatih rezultata, nego što je jedna veoma dobra osoba i veliki profesionalac. Zaista mu se divim. A za održavanje motivacije često gledam više, jer je veoma teško održati motivaciju dok je minus i kada je kraj škole.”

Ajla se i ubuduće želi baviti atletikom, ali je također naglasila da svaka djevojka treba da se obrazuje, čita i da teži ka višim standardima i ciljevima. Dodala je i: “planiram se nastaviti baviti atletikom, jer je to ono što me ispunjava.”

Za radioaktivce poručila je: “Ako se nalazite na životnoj raskrsnici ili ako ste doživjeli poraz i neuspjeh, bez obzira u kojoj životnoj sferi, bez obzira da li se radi o školi, sportu ili bilo čemu.. samo nemojte odustat. Znam da je ovo puno puta korištena fraza, ali zaista je tako. Nema tajne uspjeha. Ako si voljan da radiš i žrtvujes se, uspjet ćeš. A ti padovi i neuspjesi će jednog dana biti tvoja priča o uspjehu. Jer na kraju krajeva, ako se ti ne boriš za svoje snove, ko će?”

Tekst pripremila Jasmina Horić.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist