Omladinski centar BUNKER


 

U Zenci je otvoren omladinski centar BUNKER koji će djelovati unutar Udruženja Gnjijezdo. Udruženje već  dugi niz godina radi, kako sa djecom tako i sa mladima, u Dnevnom centru gdje je oko 60 mladih usavršilo svoje volonterske sposobnosti. Razgovarali  smo sa Enisom i Lamijom koje su dugi niz članice ovog uduženja, a sada i omladinskog centra.

Kako je nastala ideja za osnivanjem omladinskog centra u Zenici?

Zaista je ovom gradu potrebno startno mjesto gdje što veći broj mladih može steći isto takvo iskustvo. Na ovu ideju su prvenstveno došli sami mladi koji su volontirali u Dnevnom centru „Gnijezdo“, a uposleni u udruženju su im samo dali smjernice kako da to ostvare.

Šta je cilj i koje su aktivnosti koje će djelovati u klubu?

Prvenstveni cilj je društveno osnživanje i jačanje empatije, kako kod mladih tako i kod ostalih članova našeg društva kroz razne vrste projekata. Naravno, nastojati ćemo da mlade usavršimo i u pisanju projekata te i samo učestvovanje u istim. Želimo mladima približiti čari volonterskog rada i pomaganja drugima.

Da li u Zenici ima dovoljno nevladinih organizacija i jesu li mladi zainteresovani za “besplatan rad”?

U zenici ima i previše nevladinih organizacija, ali ne mnogo i onih koj zaista mogu pomoći i mladima. Da, ima mladih koji su spremni na “besplatan rad”, ali da li je to zaista besplatan rad? Biti društveno koristan, stručno se usavršavati, osjećati se bolje jer smo pomogli nekome a za to ne primiti nikakvu novčanu naknadu je neprocjenjivo.

Poruka i savjet za mlade?

Prestanimo biti pasivni, budimo promjena koju želimo vidjeti u svijetu. Učinimo nešto dobro zbog čega ćemo biti zapamćeni . Ostavimo trag u svijetu.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist