Održana besplatna škola fotografisanja u Zenici


Seminar, radionica i izložba “Naša škola fotografije i videozapisa – moćno sredstvo vizualne komunikacije“ u organizaciji PROF komunikacija iz Sarajeva i Univerziteta u Zenici, održana je 21. i 22. decembra/prosinca na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici. Radionicu su vodili sarajevski fotograf Ensad Adilović-Kinez i Alisa Vrabac, komunikologinja i koordinatorica projekta. Na seminaru je učestvovalo 20 studenata sa gotovo svih fakulteta Univerziteta u Zenici.

 

Cilj projekta je promoviranje fotografije i videa kao dijela tehničke kulture među mladima i pružanje prilike mladima da steknu vještine koje su tražene na tržištu rada, kao i da korisno provedu svoje slobodno vrijeme. Seminar je pomogao onima kojima fotografija nije primarna djelatnost, a čiji će ih profesionalni pozivi i poslovi dovesti u situaciju da moraju poznavati osnove kvalitetnog fotografiranja kao što su primjerice novinari i djelatnici u odnosima s javnošću. Seminar je za polaznike bio besplatan, zahvaljujući podršci Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Po Ruthu Schwanzeru svijet poimamo 78% putem vida, 13% putem sluha, 3% putem opipa, 3% putem mirisa i 3% putem okusa. Zapamtimo 40% onoga što vidimo, no samo 20% onoga što čujemo. Ako je to zaista tako, onda su ove statistike najbolji dokaz zašto su potrebne edukacije na temu vizualnih komunikacija.

Mi smo tim iz PROF komunikacije iz Sarajeva i bavimo se komuniciranjem i komunikacijom. Radimo raznorazne seminare i edukacije na temu komunikacija, što se odnosi na komuniciranje odnosa sa medijima, javnošću, javnih nastupa, vizuelno komuniciranje i slično, a fotografija je dio toga tako da je to prirodan slijed. Ovo je samo jedna od radionica koje radimoistakla je Alisa Vrabac, komunikologinja i koordinatorica projekta

Studenti su učili o historiji nastanka fotografije, vrstama foto-aparata, vrstama i dijelovima objektiva, preduslovima dobre fotografije, poziranju, kao i o najčešćim pogreškama koje fotografi rade. Drugog dana seminara, polaznici su praktično vježbali ono što su učili tokom prvog dana seminara. Pored toga, dobili su zadatak da urade fotografije na temu „Razglednice Zenice“ ili „Ljepota“, te je sa tim fotografijama napravljena izložba na kojoj su mladi fotografi prisutnima obrazložili vlastitu fotografiju, a od voditelja seminara su zauzvrat dobili osvrt, stručno mišljenje i aplauz. Također, u toku drugog dana seminara, studenti su kroz rad u grupama radili vježbu produkt fotografije, a rezultati vježbe su pokazali iznimni talenat i krativnost mladih Bosanaca i Hercegovaca.

Zenica is on the road again

Prvih pet mjesta pripalo je kako slijedi: prvo mjesto Lamija Šehić (Zenica is on the road again), drugo mjesto Ajla Mrkaljević (Tamo gdje ljubav počinje), treće mjesto Kimeta Delić (Time's up!), a za posebno izraženu kreativnost su nagrađene Ajla Krkić (Proljeće u Zenici) i Ajla Adilović (Ja upitah žuti cvijet). Gore navedeni učesnici su dobili prigodne poklon pakete prijatelja projekta, dok su svi učesnici dobili certifikate o sudjelovanju i uspješno završenom seminaru.

Ranije sam napomenuo da se 46 godina bavim fotografijom, a od toga 44 profesionalno. To je bio dječački san koji je krenuo mojim polaskom u osnovnu školu, da bi negdje krajem šestog razreda to koluminiralo da nabavim prvi fotoaparat uđem u tajne fotografije. Naravno, tad je bila crnobijela tehnika i ta magija koja me privukla tada, i sada me drži, što znači da radim i da je moje opredjeljenje profesionalni fotograf istakao je Ensad Adilović – Kinez za Radio “Active”

Profesionalni fotograf, Ensad Adilović, kazao nam je da je glavna definicija fotografisanja jeste crtanjem svjetlom. Nekada je to bila privilegija umjetnika tj. fotografa, a danas je fotografija postala masovni mediji. Svakom čovjeku je sada dostupno fotografisanje, a nekada se to, recimo 70tih i 80tih godina, prenosilo sa koljena na koljeno gdje je čovjek morao biti entuzijasta. Naravno, tehnološka revolucija, digitalizacija, informatička kultura koja je vezana za 2018. god. uradila je svoj danak. Tako da je fotografija postala masovni mediji i najjača poruka u društvu.

Kao najveću prednost fotografisanja, Ensad je istakao to da je fotografija živi svjedok vremena, te presjek određenog događaja i ljudi. Tako da je kod fotografije sve realno, a kada je riječ o manama, on ih nije našao, jer da ih je našao, on se vjerovatno ne bi bavio ovim poslom.

Radio Active: Šta je to što će vam ostati u lijepom sjećanju nakon ovih radionica?

Susret sa entuzijastima, pogotovo sa mladim ljudima koji su studentske uzrasti, za mene je bio interesantan. Potrudio sam se da sa ekipom iz PROF komunikacije uradimo nešto kao Workshop radionicu vezanu za fotografiju, ali nažalost mislim da je bilo malo vremena. Termin od dva dana po 4h jeste mali, ali je opet dovoljan za početak da neko dobije želju da se počne barem amaterski baviti fotografijom. Ako sam uspio barem malo znanja i ljubavi prema fotografiji prenijeti, to je za mene veliki uspjehkazao je Adilović

Sve, najljepše je raditi sa mladim ljudima. Oni su neiskvareni, puni mašte, kreativni i možda nekad malo impluzivni, ali neka su, i treba da budu u tim godinama. Također,  kažu ono što misle, pokažu najljepše što znaju, te se potrude. Jednostavno, meni je uvijek zadovoljstvo raditi sa mladim ljudimaistakla je Vrabac

Radio Active: Šta je to što vas je privuklo da se prijavite na radionicu besplatne škole fotografisanja?

Prije svega, na ovu radionicu sam se prijavio radi interesovanja za fotografisanjem. Već ranije sam se bavio nekim radovima u Photoshop-u, tako da mi je ovo jedno odlično iskustvo da naučim nesto novo o samoj fotografiji, o načinu fotografiranja, te samog rada u Photoshop-u, što me nekako najviše interesovalo. Smatram da se skupilo prilično dobro društvo, gdje smo uživali ova dva dana, te je ovo prelijepo iskustvo za sve nas – Emin Alić, student Filozofskog fakulteta u Zenici

Na ovaj seminar sam se prijavio iz čistog interesovanja, odnosno ljubavi koju imam prema fotografisanju u zadnjih nekoliko godina. Ovo je idealna prilika za sve ljude koji žele da nauče nešto novo o fotografiji, te općenito o radu samog fotoaparata. Prednost ove radionice, jeste to što je besplatno, i što smo svi imali priliku da radimo sa opremom koja košta nekoliko hiljada maraka. Smatram da je ovo veoma dobro iskustvo za sve nasEnes Tihak, student Filozofskog fakulteta u Zenici

Fotorafije preuzete sa stranice PROF komunikacije.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist