Klub čitatelja preporučuje “Ključ za Rebeku”


 

U dosadašnjim izdanjima Kluba čitatelja našeg radija, imali ste priliku slušati o knjigama koje su zaslužile preporuke od strane uposlenika Gradske biblioteke Zenica. Ovog puta, knjigu Vam preporučuje jedan književni entuzijasta koji je postao dio porodice Klub čitatelja. Naravno, saradnja sa Gradskom bibliotekom i njenim uposlenicima se nastavlja istim tokom, no novi član čitalačke porodice radija Active je jednostavno morao podijeliti svoje utiske o knjizi “Ključ za Rebeku”.

Ova knjiga, uprkos svom naslovu, nije nikakav ljubavni ili psihološki roman. Radi se o zanimljivom špijunskom romanu koji je inspirisan stvarnim događajima. Njegova radnja je smještena u Kairo, 1942. godine za vrijeme sjevernoafričke kampanje u sklopu Drugog svjetskog rata. Ishod spomenute kampanje jeste nadiranje osovinske vojske pod Erwinom Rommelom (poznatim među ljubiteljima historije kao Pustinjska lisica) u britanski Egipat, a dešavanja ove knjige pripisuju njegove uspjehe velikim dijelom njenom protagonistu, Alexu Wolff.

Alex je vrhunski njemački špijun sa sposobnostima snalaženja u visokom kairskom društvu, ali i među pustinjskim Beduinima. Kroz niz napetih i uzbudljivih događaja on uspijeva slati podatke svojim nadređenima kroz šifru temeljenu na knjizi Rebecca, britanske spisateljice Daphne du Maurier. S druge strane, major William Vandam pokušava prije odlučujuće bitke locirati i uhvatiti Wolffa, kojem ništa ne predstavlja prepreku za izvršenje svoje misije.

Ken Follet, autor ovog romana, je Ključ za Rebeku bazirao na stvarnim događajima i likovima iz Drugog svjetskog rata. Inspiraciju za Alexa nalazi u slučaju Johannesa Epplera, njemačkog obavještajca infiltriranog u Kairo 1942. godine. Naravno, Folletov roman je začinjen brojnim fiktivnim elementima, što u bilo kom slučaju ne umanjuje vrijednost ovog djela.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist