,,Novo Nebo”


Muzika je umjetnost koja zvucima izražava osjećanje, raspoloženje, stavove, predstave o događajima i ljudima. U staro-grčkoj mitologiji muze su bile boginje i zaštitnice umjetnosti i lijepih vještina, a pojam muzika obuhvatao je sve one umjetnosti koje su uticale na obrazovanje duha i srca. Zenica je jedan od gradova koji je izrodio mnoge muzičare kao i duhovni sastav ,,Novo Nebo”.

„Novo Nebo“ je duhovni sastav koji u župi sv. Ilije u Zenici djeluje već 35 godina. Iza njih je jako puno odsviranih misa, koncerata i tri albuma. Ideju o osnivanju muzičkog sastava mladih u župi sv. Ilije u Zenici inicirao je novi kapelan župe fra Petar Vrebac.

 

U nastavku za Radio “Active” govorio je Slaven Ramljak, član duhovnog sastava ,,Novo Nebo”

,,Na prijedlog župnika fra Petra Anđelovića sastav je nazvan „Novo Nebo“. Biblijska metafora „Novog Neba“ (Otkrivenje 21,1; 2 Petrova 3,13) savršeno je odgovarala čežnjama mladih koji su živjeli pod čađavim zeničkim nebom, zagađenim gustim dimom željezare kao i olovnim smogom ateističke ideologije koju su bili prisiljeni udisati. I moglo bi se reći sve ostalo je povijest. Danas Novo Nebo broji 12 članova. “

Koliko dugo si član ,,Novog Neba”?

“Ja sam već godinu i pol dana u ovom sastavu i vežu me veoma lijepe stvari za njega. Tu mnogobrojna poznanstva, prijatelji, putovanja, upoznavanje s tehnologijom itd. A kroz cijelu povijest ,,Novog Neba” većina članova su bili framaši (članovi franjevačke mladeži – FRAMA) koji su osim sviranja i pjevanja nerijetko učestvovali u raznim humanitarnim, volonterskim akcijama i projektima.”

,,Novo Nebo” osim što svira svake nedjelje sv. misu, nastupali su na Božićnom koncertu u BNP-u, učestvovali su na humanitarnom koncertu za djecu Afrike u Sarajevu, učestvovali suo na Zenica Summer Fest-u u noći konfesionalne muzike. Također su posjetili Suboticu I nastupali na Festivalu Dohovne muzike.

Ludwig van Beethoven je kazao ,,Muzika je posrednik između duhovnog i osećajnog života”.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist