Amar Borić: “Ogledalo mog uspjeha nisu medalje, rezultati i rekordi”


Plivanjem sam se odlučio baviti spontano. Dok sam bio manji, moja sestra je trenirala plivanje, a naš otac je bio trener. Posmatrajući njih zavolio sam sport i odlučio se time baviti.

Amar Borić je osvojio preko 180 medalja a svaka je vrijedna te ima svoju priču iza koje stoji vrijedan trud i rad. Krajem 2017. godine u Sarajevu krunisao je svoju juniorsku karijeru sa titulom državnog prvaka na 200 m leđno. Također, važno je izdvojiti internacionalni svjetski kup u Katru krajem 2015 godine na 100 m leđno gdje je osvojio srebrenu medalju.

Na pitanje o pripremama odgovara: Pripreme kao pripreme, mogu biti teške i lagane. Onaj ko želi da napreduje zna da pripreme mogu biti paklene. Istaknuo bih pripreme 2016 u Katru koje su bile jedne o težih ali i jedne od dražih jer nose svoju priču. Bio je august, temperatura zraka je dostizala 52°C. Imali smo 11 dana po 3 treninga dnevno. Bilo je zamorno fizički ali i psihički. Srećom, ekipa u okruženju je bila divna tako da smo imali dosta zanimacija. Ostale pripreme su slične sa tom nekom manjom temperaturom zraka.

BiH nikada nije ni pomislio napustiti zato što je od samog djetinjstva patriotski nastrojen.

Bez obzira šta se u njoj dešavalo želim da ostanem i nisam jedan od onih koji će da bježe iz BiH. Cijenim svako razmišljanje ali ja jednostavno ne želim da idem. Ljudi koji su davali svoje živote i koji su ostavili ovu državu u emanet ne bi se ponosili onima koji tako olako odlaze. Svjestan sam loše situacije, znam da je puna korova, iscijeđena, zahrđala ali mladi trebaju zbog toga ostati i mijenjati stanje jer ako mi budemo odlazili ko će to da mijenja.

S obzirom na trenutnu situaciju u PD Željezara Zenica i višegodišnje probleme oko korištenja i održavanja zatvorenog bazena još uvijek nije omogućeno građanima, kako pojedincima i djeci, tako i plivačkim klubovima, sam pristup bazenu da ne moraju odlaziti u druge i manje opštine koje posjeduju zatvorene bazene. Amar Borić je svakako reagovao na ovu situaciju.

Može se otvoriti bazen, znam rješenje koje predstavljam svo vrijeme ali jednostavno to nije ažurno u našem sistemu. Treba dosta vremena da se dobije određeni pečat i potpis. Pred kraj smo otvaranja bazena i treba samo par dana izršenog pritiska kako bi bazen bio otvoren. Kako bi populalizovali plivanje moramo riješiti taj problem te povećati svijest pjedinaca i onih koji su na vlasti.

U budućnosti se ne vidi samo u plivanju, mada bi volio, ukoliko uspije ukombinovati planove na fakultetu i same čežnje u plivanju.

Na pitanje gdje se vidi za 10 godina dodaje: Vidim se kao uspješna osoba u struci koju završim. Same planove Bog određuje tako da o tome ne treba puno pričati. Što se tiče moje karijere sve svoje medalje, rezultate i rekorde ne gledam kao ogledalo usjeha već to ogledalo su prijateljstva, iskustvo  i sva putovanja. Također, želim istaknuti i zamoliti sve građane da se projekat za bazen podrži ukoliko se ponono pokrene. Trenutno sam na fakultetu pa je to zaustavljeno ali apelujem na vlast da se uozbilji jer to svakako treba ponovo pokušati podržati.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist