Međunarodni dan srednjoškolaca


I srednjoškolci imaju svoj glas!

Tradicionalno se 17.11. obilježava kao Dan srednjoškolaca, poštovanja srednjoškolski prava i aktivizma.  Povodom ove prilike razgovarali smo sa Nudžejmom Sarajlić, predsjednicom Vijeća učenika Međunarodne srednje škole Richmond Park International School Zenica, o obilježavanju i važnosti ovog dana za sve srednjoškolce.

„Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se 17.11. od 1941. godine u znak sjećanja na praške studente i srednjoškolce koji su na taj dan 1939. godine izašli na mirne proteste protiv nacističke vlasti, te bili streljani bez prethodnog suđenja. Ovaj dan je važan za svakog srednjoškolca kako bismo pokazali da smo mi resurs ove države koji je sposoban na velike stvari, a ne problem za rješavati“ , istakla je Nudžejma u razgovoru za RadiYo “Active”.

Svakako treba naglasiti da bi ovaj dan trebao biti važan u životu svakog srednjoškolca. Obilježavanjem ovog dana srednjoškolci pokazuju da imaju svoj glas, te napominju da se žele boriti za ugodnijim životom u državi kakva je Bosna i Hercegovina. Ovaj dan je idealna prilika da srednjoškolci pokažu svoju ozbiljnost, želju za radom i borbom za bolje sutra.

Zenički srednjoškolci su ovaj dan obilježili učestvovanjem u defileu srednjoškolaca organizovanom 16.11 na trgu Alije Izetbegovića. Sami defile je imao za cilj da pošalje jasnu poruku, a to je da srednjoškolci i mladi ljudi trebaju biti nositelji promjene.

„Želim svim srednjoškolcima poručiti da prvo trebamo uživati u ovim godinama i da stvari koje nam se nude iskoristimo maksimalno. Često nije problem u nedostatku prilika, nego u nedostatku volje da se one iskoriste. Isto tako, moramo znati da mi možemo učiniti promjenu. Trebamo se udružiti i umjesto odlaska izgraditi državu poželjnu za život. Mi nismo problem, mi smo resurs“, dodala je Nudžejma kao važnu poruku koju poručuje drugim srednjoškolcima.

Tekst napisao: Asim Kalčo

Slika preuzeta sa: www.hrt.hr


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist