Djeca iz BiH učesnici Evropske sedmice robotike


Evropska sedmica robotike (ERW) obilježava se od 2011.godine u periodu od 17. do 26. novembra. Tim povodom, širom Evrope organizuju se različite aktivnosti koje imaju za cilj približavanje robotike i programiranja društvu, a najveći akcenat stavlja se na djecu. Prošle godine se ovaj događaj po prvi put obilježio i u našoj zemlji, uoči čega smo razgovarali sa Majom Hadžiselimović, nacionalnom koordinatoricom Evropske sedmice robotike za Bosnu i Hercegovinu, što možete pročitati klikom na link.

Ove godine je u sklopu Evropske sedmice robotike organizovana edukativna ekskurzija u Augsburgu (Njemačka), u periodu od 16-18. novembra, na kojoj je našoj državi pripala čast da bude jedina gošća ove manifestacije.  Na ovaj način će po prvi put 30 djece u pratnji nastavnika/ ca će imati priliku kročiti u svijet robotike, te naučiti nešto više o saradnji robota i ljudi, ali i o njemačkoj kulturi.

Pored euRobotics – European Robotics organizacije, veliku podrška u organizaciji ovog događaja dali su udruženje NAŠA DJECA Zenica i British Embassy Sarajevo. Naime, Vlada Velike Britanije se ove godine, na samitu zemalja zapadnog Balkana obavezala da će pomoći BiH u izgradnji digitalnih vještina kod mladih, te je njihova podrška ovoj edukativnoj ekskurziji samo mali korak ka ostvarenju tog cilja. Također, Sara Lerota, Iva Đikić, Samra Mujačić, Kristina Visković i Maja Hadžiselimović, koje su dio i ovog projekta,  dio su i  grupe uspješnih žena u IT koja je boravila u Londonu ove godine na fellowship programu organizovanom od strane Britanske ambasade u Sarajevu.

Čast nam je što će na ovom četverodnevnom događaju učestvovati i pet predstavnika naše organizacije u sklopu koje će imati priliku unaprijediti svoje znanje, posjetiti firmu KUKA, interkulturalne radionice, te družiti se sa robotima.

Elmin Marevac, član Dječijeg parlamenta i jedan od učesnika manifestacije #erw2018 kaže kako je tehnologija danas postala veoma važan aspekt čovjekovog života, te da je toliko bitna da je život bez nje čak postao i nezamisliv. On smatra da je ovo jedna sjajna prilika da proširi svoje već postojeće znanje iz informatike i da nauči nešto više o robotici koja u našoj zemlji postaje sve više i više popularna.

„Jedna od stvari kojoj se također radujem je i posjeti Augsburgu i kompanijama koje su specijalizirane za oblast robotike i napokon ćemo imati priliku da se iz prve ruke upoznamo sa tim kako sve funkcionira, kako se ti roboti proizvode, te sa radionicama dobiti priliku, ne samo da naučimo više o robotici, nego i da pokušamo primjeniti svoje znanje i napraviti svoga „robota“, čemu se posebno radujem. Vrlo sam ponosan što sam dio ovog projekta koji važi za jedan od najvećih projekata vezanih za robotiku i mislim kako će ovo biti jedno sjajno iskustvo za sve nas.“– dodao je Marevac.

Svakako,  sve informacije iz prve ruke tokom ove edukativne ekskurzije, moći ćete pronaći na našem web portalu, te stranici NAŠA DJECA Zenica. Više informacija potražite na službenoj stranici European Robotics Week Bosna i Hercegovina.

Naravno, ništa ne bi bilo moguće bez društveno odgovornih tvrtki koje su pružile podršku, a to su: SPARK, “Prevoz Putnika” Zavidovići, Travel agency BISS – T O U R S, PERO Zenica d.o.o. i Vispak.

 

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist