Kakav je položaj žena u politici?


Tri dana po završetku Općih izbora 2018. emitovala se nova sezona emisije Ćaskaonica, u kojoj smo željeli da skrenemo pažnju na stvarni položaj žena u politici u ovoj nam divnoj Bosni i Hercegovini.

Za potrebe realizacije takvog izdanja Ćaskaonice, odlučili smo ugostiti Edinu Sejmenović ispred Centra ženskih prava Zenica i razgovarati o inicijativi pod sloganom “Skini lažno lice politike”.

Projekat se provodi u partnerstvu četiri NVO: Infohouse, Fondacija CURE, Udruženje žena Grahovo i Centar ženskih prava.

Kampanjom “Skini lažno lice politike” šalje se poruka i ženama i političkim strankama da učešće žena u izbornom procesu i imenovanjima nakon izbora mora biti u skladu sa bh. zakonodavstvom. Sve aktivnosti su nastojanje da se preventira trend opadanja stvarnog učešća žena u politici, zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, na mjestima odlučivanja i kreiranja državnih politika.

Glavne aktivnosti kampanje “Skini lažno lice politike” podrazumijevaju pružanje besplatne pravne pomoći, edukacija kandidatkinjama šta je sve korupcija tokom izbornog procesa i analiza o najčešćim i mogućim prevaraa u izbornom procesu sa fokusom na rizične tačke koje ugrožavaju kandidatkinje.

Postoje podaci CIK-a za izbore iz 2014. godine gdje su neke političke partije platile kaznu, jer nisu imale minimum zastupljenosti žena na listama, po kojem bi trebalo da bude najmanje 30-40%.

“Zavaravamo se ako mislimo da je dovoljno da se na izborne liste samo fiktivno uključi 40% žena kako nam je to zakon propisao, te da će glasači glasati za nekog samo zato što je žena. Moraju nam dati priliku da pokažemo koliko smo ustvari sposobne i spremne da branimo interese našeg cjelokupnog društva.”, kazala je u razgovoru naša gošća, Edina Sejmenović, ispred Centra ženskih prava.

Alarmantan je podatak da za izbore 2018. samo 16% svih nositelja stranačkih lista čine žene.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist