Houston, we have a a good news!


Iako je prošlo više od 20 godina od rata mladi ljudi sa balkana su i dalje žrtve prošlosti. Iako mnogi od njih nisu bili žrtve rata, a neki nisu bili ni rođeni tada, oni i dalje osjećaju posljedice ratnih dešavanja.
Kako god, promjena je neminovna. Nove generacije su odlučne u promjeni društva, kreirajući razne inicijative širom balkana. I to inicijative poput mirovnih pokreta, aktivnog rada na pomirenju i pokretima protiv govora mržnje.
Jedna od ovih inicijativa se rodila 2016. godine, kada se grupa aktivnih mladih sa područja balkana, Moldavije i Švicarske okupila u Srbiji, tačnije u Nišu. Tokom konferencije u Nišu, mladi su odlučili da kreiraju mrežu nevladinih organizacija koja će raditi na jačanju interkulturalne suradnje u regionu. Tu mrežu su nazvali “Balkan Club Network” i na početku je istoj pristupilo 30 nevladinih organizacija.
Balkan Club mreža je u svom dosadašnjem djelovanju ostvarila odlične rezultate. U nepune dvije godine, većina organizacija članica je ostvarila partnerstvo sa drugim organizacijama pri pripremi i implementaciji različitih projekata. Samim time, povećala se i vidljivost mreže i mnoge druge organizacije su izrazile želju da postanu dio ove mreže.
Zbog potrebe za rastom ove mreže, 30 mladih iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Švicarske, Crne Gore, Moldavije i Makedonije su se okupili u Makedoniji od 15. do 19. augusta kako bi dalje razvijali mehanizam funkcionisanja Balkan Club mreže.
U toj namjeri su i uspjeli, a na konferenciji su izabrani i nacionalni koordinatori za ovu mrežu kako bi mreža bila što funkcionalnija. Ovim potezom su vrata mreže širom otvorena za sve aktivne nevladine organizacije u regionu, a sam poziv za nove članice će biti objavljen uskoro.
Koordinator za Bosnu i Hercegovinu je Aldin Vrškić, predstavnik organizacije “Naša djeca” Zenica.
Više informacija o ovoj mreži možete pronaći na facebook stranici: https://www.facebook.com/BalkanClubYouth/ ili putem maila: balkanclub.youth@gmail.com ili aldin.vrskic@gmail.com

 

Ovaj članak je nastao u toku same konferencije i u njegovoj izradi su učestvovali predstavnici iz svih zemalja članica Balkan Club mreže


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist