Dnevnik jednog parlamentarca PART 2


Naši parlamentarci, pored toga što rade na poboljšanju položaja djece u svom gradu, ljeto su proveli pisajući tekstove za časopis za djecu i mlade “Smišljam”. Ovaj put, naša Matea je napisala tekst za rubriku “Dnevnik jednog parlamentarca”, u kojem je opisala šta smo to radili početkom mjeseca jula.

Naša ekipa sa Dječijeg parlamenta je punom parom nastavila sa svojim radom i daljnjim zadacima. Sljedeće što smo imali u programu jeste bila panel diskusija. Panel diskusija se održala 20.6.2018. u Muzeju grada Zenice. Svi smo u Dječijem parlamentu bili jako razočarani zbog toga sto se na panel diskusiji nije pojavio niko od predstavnika vlasti. Djece također nije bilo osim nas iz Dječijeg parlamenta, a odraslih je isto tako manjkalo. Naravno to nas nije spriječilo da opet predstavimo naš parlament i pokažemo onima koji su došli naša postignuća i predstavimo planove za buduće projekte.

Kao i prošle dvije sedmice i ovog smo puta imali dva sastanka. Prvi se sastanak održao kod Turske česme. Na tom su nam se sastanku pridružilo još djece iz JU Dom i porodica, sa kojima smo se upoznali i koji su nam unijeli veselje, pozitivnu energiju i različita mišljenja. Sve smo započeli sa igricom za koju smo mislili da nema nikakvoga značenja osim da nas zabavi. Podijelili smo se u dvije grupe i svaka je grupa dobila svoja pravila koja su se morali poštovati. Onda su svakoj grupi dali skupinu slika i objašnjenja koja smo morali odgovarajuće spojiti. Jedna grupa je imala više slika dok druga manje ali istovremeno jedna je grupa imala manja prava od druge. Shvatili smo da to nije bilo fer! Neki čak imaju i manje prava nego drugi umjesto da svi imamo jednaka prava!

 

Kako bismo se pobrinuli za bolju budućnost djece i kada mi sami odrastemo, potpisali smo našu mini konvenciju i obećali da ćemo se uvijek boriti za dječija prava. Nadajmo se da ćemo mi ispoštovati te ugovore i uraditi ono što smo obećali.

Naš drugi sastanak smo odlučili održati opet u našim prostorima organizacije. Ovaj put nam se djeca iz Doma i porodice nisu pridružila ali su prostorije opet bile pune pozitive. Za početak smo opet odigrali igru, ali smo se ovaj put svi rasporedili u četiri grupe. Kao i kod prošle igre nitko od učesnika nije smio pričati i svaka je grupa dobila svoja unikatna pravila. Kako je igra dalje napredovala došli smo u situaciju da smo morali se prebacivati u druge timove i sukobiti se sa pravilima drugih. To jest i bio bit igre. Imali smo dvije opcije, ili se uklopiti i igrati prema pravilima drugih ili boriti se za naša pravila. Shvatili smo da je tako ne samo u igri već i u pravom svijetu.

Pored svih aktivnosti proveli smo mnogo vremema planirajući naše sljedeće korake. Ideje su nam samo buktale a svaka je bila bolja od prošle. Na sljedećim sastancima raditi ćemo još napornije kako bismo ispunili svoje ciljeve.

Matea Bohinc, časopis “Smišljam” (juli, 2018.)


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist