Dječiji dispanzer je neophodan za djecu!


IZ UGLA MLADIH je rubrika specijalnog koncepta časopisa “SMIŠLJAM i sastoji se od “pitanja izdanja”, mišljenja sugrađana na temu u vidu odgovora, te zaključka. Svjesni zdravstvenih potreba djece, za treće izdanje časopisa, odlučili smo postaviti pitanje “Da li je potrebno vratiti dječiji dispanzer u naš grad?”

 

MIŠLJENJE SUGRAĐANA

  • “Da naravno, zato što živimo tako kako živimo i 50% Zeničana ne može sebi priuštiti privatnog ljekara.”
  • “Definitivno. Na primjer u porodicama u kojima ima više djece različitih uzrasta problem je da su skoro uvijek zajedno bolesni. Ja imam troje djece, dvoje idu u dispanzer a jedna u ambulantu i smatram da doktor opšte prakse nema šta da radi sa djecom. Zna se šta je njegov posao, šta treba da radi, a zna se šta je posao pedijatra.”
  • “Treba. Djeca treba da se liječe kod pedijatra a ne da idu kod tamo nekih doktora koji ih dalje šalju specijalisti i tako.”

ZAKLJUČAK

Ovo su samo neki od odgovora naših sugrađana i možemo zaključiti da je dječiji dispanzer u našem gradu zaista potreban, te da bi većina građana bila zadovoljna sa time. Nadamo se da će i donosioci odluka napokon shvatiti da liječenje djece u porodičnim ambulantama predstavlja jedan od ključnih problema kada su u pitanju prava djece u oblasti zdravstva. Nije uredu da djeca dijele iste prostorije sa odraslima, te da ih liječe ljekari opće prakse, a ne pedijatri koji su specijalizirani za djecu.

Adna Delić, časopis “Smišljam” (juli, 2018.)


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist