Festival umjetnosti i kreacije MMS 6


U periodu od 31. augusta do 2. septembra, u Visokom će se održati šesti po redu Festival umjetnosti i kreacije MMS 6. Tokom trajanja festivala, posjetioci  moći će da uživaju u raznim dešavanjima koji su spremili organizatori.

 

Radionicu za djecu pod nazivom „Moja prva skulptura“, koju će održati Alen Džindo, visočki umjetnik, djecu će da nauči osnovim likovnim izrazima i crtež kao pojam vrste linija. U zavisnosti od uzrasta, pojedini će da nauče nešto novo, a neki će da ponove osnovne i sekundarne komplementarne boje, koje su temelj likovne kulture. Pored radionice, Alen u sklopu festivala, sprema i izložbu pod nazivom „Mobil“, koja će se održati na otvorenju pomenutog festivala.

Organizatori ovog dešavanja su odlučili da naprave i radionicu znakovnog jezika. Procjenjuje se da 10% djece u BiH ima teškoće u razvoju, dok je 30% stanovništva direktno ili indirektno obuhvaćeno posljedicama invaliditeta

“Na ovaj način želimo probuditi oko javnosti i prenijeti poruku, koja glasi da smo svi mi važni i vrijedni, sa svojim nedostacima, vrlinama, osobinama, te da nikoga ne treba izdvajati po bilo kojoj osnovi!”, izjavila je Ajša Hindija, PR, koja će voditi radionicu.

Što se tiče muzičkog dijela festivala, zaduženi su momci iz benda “Outsajdersi”, DJ Elektrozeman i Magic Fingers, koji su obećali raznovrstan program kako bi mogao svako da pronađe nešto za sebe.

Svakako, poseban dio MMS-a predstavlja dječiji program. Mališani će ove godine da uživaju na dječijem karnevalu pod nazivom „Čarobna šuma“ i koncertu Latifa Močevića. Dječiji karneval će se održati na trgu Matrakčije (prostor iza Gradskog kina i Zavićajnog Muzeja). Glavni cilj ovog karvenala pored sjajne zabave, jeste i prilika za divno druženje, socijalizaciju i zbližavanje mališana. Budući da su igra i zabava veoma važna za djecu, karneval „Čarobna šuma“ osigurava i jedno i drugo.

Važan programski dio jeste i prezentacija SETUP: strategija turističkog razvoja. Svojim djelovanjem “SETUP” nastoji stvoriti centar i mrežu kreativnih, obrazovanih i najprije zainteresovanih ljudi, okupljenih oko istih interesa i ciljeva.

Završni dio festivala će obilježiti prva mini trail utrka u Visokom: Pyramid trail na okolnim brdima Visokog. Start je u Arheološko-turističkom parku Ravne 2, a utrka se dalje nastavlja šumskim stazama preko Dubrava do Krtnice i platoa Visočice. Na platou Visočice, ispred hotela Pyramid lodge, je okrepna stanica, gdje će učesnicima biti poslužena hrana i piće. Okrepna stanica je i najdalja tačka utrke, nakon koje se staza vraća i završava u parku Ravne 2.

Program Festivala umjetnosti i kreacije za 2018. godinu je biran veoma pažljivo i s jednim ciljem, a to je da kultura, umjetnost, empatija i zabava donesu nešto novo u Visoko! Organizatori se nadaju da će program pronaći ciljanu publiku, te pozivaju sve zainteresovane da se pridruže Festivalu od 31. augusta do 2. septembra.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist