“dokuMfest” Vas čeka!


Ovog ljeta Zenica je u centru pažnje zbog mnogih pozitivnih događaja kojih iz dana u dan ima sve više. Naš grad se budi i obogaćuje se raznoraznim manifestacijama i festivalima. Stoga i ove godine, treći put po redu naš grad će biti centar dešavanja zbog jednog orginalnog i nadahnjujućeg festivala, a to je ni manje ni više “dokuMfest”.

 

“dokuMfest” je festival muzičkih dokumentarnih filmova, kao takav jedini u Bosni i Hercegovini, održavati će se u periodu od 03.-09. septembra u Gradskoj biblioteci u Zenici. Ove godine na programu je 12 muzičkih dokumentarnih filmova, a festival se otvara filmom “Dubioza kolektiv:film za djecu i odrasle”, koji prati priču o trenutno najpoznatijem bh. bendu. Ono što je posebno zanimljivo kod ovog festivala, jeste da se filmovi po žanrovima razlikuje, te je ponuđen jedan veliki spektar kulture i muzičke umjetnosti koja vlada na današnjoj bh. sceni, ali i šire. Stoga će zasigurno svako pronaći ono što mu paše i s čime se može povezati.

Kao i prethodnih tako i ove godine se dodjeljuje trofej za najbolji film, koji će se saznati po završetku svih projekcija filmova. Pored stručnog žirija, biti će prisutan i studentski žiri, koji će dodijeliti svoje simbolične nagrade. Na taj način se pruža prilika mladim ljudima, koji izučavaju kulturu i umjetnost, da daju svoj glas i da se čuje i njihovo mišljenje.

Studentica sam druge godine kulturalnog studija u Zenici i pozvana sma da budem u žiriju, što sam objeručke prihvatila. Nisam prije bila upoznata sa ovim festivalom, ali kada sam čula da se pažnja posvećuje muzici i umjetnosti, bila sam oduševljena. Ovim se daje do znanje da moj glas i glas drugih studenata nešto zaista znači i mislim da je to velika stvar. Ovo je zaista odlična prilika da budemo dio nečeg velikog. – kaže Emina, jedna od članova studentskog žirija

Pored projekcije filmova, program sačinjavaju i promocije knjiga poput “Magi – Kao da je bila nekad” Dušan Vesić, “Antikvarnica snova” Želimir Altarac Čičak, te “50 godina BH pop-roka”.

Festival nudi vrlo bogat i zanimljiv sadržaj, od dokumentarnih filmova do vrlo interesantnih književnih promocija. Mislim da ovaj festival neće promijeniti svijest građana Zenice, jer to i nije njegov cilj, ali mislim da će se definitivno odraziti na kulturni život grada, pa usudio bih se reći i  države, ali naravno potrebno je godina da ovaj festival dobije dugogodišnju tradiciju. Ali siguran sam da će odigrati veliku uloga u mijenjanju svijesti naših građana. dokuMfest za mene predstavlja jedan izuzetan događaj, ne samo u našem gradu već i u državi i kada se napravi nešto ovako dobro, i to bude prepoznato onda sam izuzetno sretan.  – rekao je Haris Abdagić, direktor Gradske biblioteke u Zenici

 

Dragi naši aktivci “dokuMfest” Vas čeka, stoga nemojte dopustiti sebi da propustite odličnu priliku da otkrijete priče poznatih izvođača i bendova, pronađete nove knjige u koje ćete se zaljubiti i budete nadahnuti čarima umjetnosti i čarima muzike koja će sigurno u Vama probuditi snagu i energiju i navesti Vas da zaplovite novim talasima ka boljim stvari. Sve projekcije su besplatne, počinju od 18:00h, i čekaju Vas u Gradskoj biblioteci našeg grada od 03. septembra.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist