Završena manifestacija „Mostarsko ljeto 2018“


Danas je u Pozorištu lutaka Mostar dječijom predstavom „Lakonoga u čarobnoj šumi“ zatvorena ovogodišnja kulturno-turistička manifestacija „Mostarsko ljeto“. Prije samog početka predstave direktor Pozorišta lutaka Mostar, Edin Kmetaš poželio je dobrodošlicu prisutnima.

 

„Današnjom predstavom za djecu zatvaramo kulturnu manifestaciju ‘Mostarsko ljeto 2018’ i najavljujemo još bolje ‘Mostarsko ljeto 2019’. Ovom prilikom bih zahvalio svim sugrađanima koji su pomno pratili naše programe,  kao i svim institucijama i pojedincima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji i realizaciji ‘Mostarskog ljeta 2018’. Posebne zahvale bih uputio našem generalnom sponzoru, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK na čelu sa ministrom Hadžovićem, koje je prepoznalo značaj i dalo poseban doprinos u oživljavanju ove tradicionalne manifestacije u Mostaru. Već mogu najaviti, kako će naredne godine manifestaciju ‘Mostarsko ljeto 2019’ obilježiti učešće i afirmacija mladih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i svijeta, kao i oživljavanje lokaliteta širom grada na Neretvi na kojima se ‘Mostarsko ljeto’ obilježavalo u svojoj prošlosti.“,  istakao je Kmetaš.

Predstava je urađena prema motivima priče “Stonoga i prijatelji” Fahrudina Kučuka, koji nam je otkrio gdje pronalazi ideje i inspiraciju.

„Ja živim već petnaestak godina taj dječiji svijet. Rekao bih da je u svima nama dijete, samo što mi odrasli ponekad zaboravimo na to dijete i radimo određene stvari koje nisu primjerene za opće dobro, a koje bi trebalo, ustvari, da radimo. Hvala bogu, ja sam pronašao lijepi ventil u kojem mogu, uslovno rečeno, na povratne informacije od djece kroz moje pisanje i ove predstave koje su nastale po mojim tekstovima, imati osjećaj da nije ulazad, ni pisati, ni raditi predstave. Što se tiče ideja, meni je puno godina, vjerovatno se to taložilo dugi niz godina, i onda je to veliki bunar sa inspiracijom da je lahko zahvatiti i ući u priču. Inspiracija je naravno na modulitetu, ono što i jeste basna, kada govorimo o ovoj predstavi, mogućnost zaista da se poigrate kroz likove životinja, te možete dosta toga reći iz ovog vremena.“, kazao je Kučuk.

Predstava govori o grupi glumaca koji dolaze u novi grad da izvedu svoju predstavu. Djeci govore pravila lijepog ponašanja u pozorištu i onda počinje predstava o Lakonogoj koja se izgubi u šumi jer nije pazila, da se na vrijeme vrati kući.

„Ustvari, ovo je muzička basna. Dakle, oko 80% predstave je u pjevanju. Logično je kada radite predstavu za djecu da bi ona trebala da nosi neku pouku. U nas je centralni motiv ove predstave drugarstvo, obzirom da se radi o muzičkoj basni kroz likove životinja. Basna, kao teatarska forma, dozvoljava da se poigrate na način, te da zbilju i dešavanja kritikujete i korite, ali sve kroz dječiji način i mogućnost njihove percepcije. Osim tog centralnog dijela gdje je fokus na drugarstvu, imamo i niz scena koje edukuju i uče djecu i roditelje, kako se nositi sa ovim vremenom, i kako olakšati djeci mogućnost življenja u ovakvom jednom, rekao bih, teškom vremenu za djecu.“, poručio je Kučuk.

Predstavu je režirao Riad Ljutović, a u predstavi igraju 3 glumca. Armin Omerović koji glumi Lisca Dugonju, Andrea Aković u ulozi Stonoge Lakonoge i Filip Radovanović koji glumi Pauka Pepea.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist