Tri događaja u sklopu manifetsacije “Mostarsko ljeto 2018”


U sklopu manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“, u subotu, 4.08. 2018. godine, održat će se tri dešavanja i to ebru izložba „Nastanak“, izložba radova likovne kolonije i monodrama „Da kraj bude lijep“.  Ebru izložba „Nastanak“ će se održati na Institutu Yunus Emre sa početkom od 20h.

 

„Čast nam i zadovoljstvo pozvati Vas na tri sadržaja kulturno-turističke manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“ kojim ćemo obogatiti predstojeći vikend u Mostaru. Riječ je o izložbi radova ebru umjetnosti„Nastanak“, likovnoj koloniji „Ostajte ovdje u miru i prirodi“ i monodrami „Da kraj bude lijep“. Otvorenje izložbe ebru umjetnosti pod nazivom „Nastanak“, na kojoj će biti predstavljeni radovi mostarskog ebru umjetnika Tarika Zagorčića biće upriličena u subotu, 04.08.2018 godine, u Institutu Yunus Emre, sa početkom u 20h. Tarik Zagorčić je polaznik KAYMEK kurseva u Mostaru. Bio je i na obuci za ebru umjetnost u Kayseriju (Turska), a ovo je njegova prva samostalna izložba. Izložbi, koja je u organizaciji Yunus Emre Instituta Mostar, a u okviru manifestacije “Mostarsko ljeto 2018”, prisustvovat će i gradonačelnik Kayserija Mustafa Çelik, te generalni direktor Yunus Emre Instituta, prof. dr. Şeref Ateş. Po završetku programa u bašti Instituta će biti upriličen koktel.“- rekla je Adna Mrgan, PR Mostarskog ljeta.

Isti dan bit će upriličena i izložba radova likovne kolonije pod nazivom „Ostajte ovdje u miru i prirodi“, koju organizuje SPDK „Prosvjeta“, u sklopu manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“. Izložba će se održati u Ćorovića kući sa početkom od 20h.

„U isto vrijeme, dakle, subota , 04.08.2018 godine u 20h, SPDK „Prosvjeta“ organizuje izložbu radova nastalih na likovnoj koloniji pod nazivom „Ostajte ovdje u miru i prirodi“ koja će biti održana u Ćorovića kući. Likovnoj koloniji je bilo obezbjeđeno višednevno umjetničko druženje na poznatom mostarskom, ali pomalo zaboravljenom izletištu Rujište. U sklopu Planinarskog doma, sa svim potrebnim materijalima, smještajem, zdravim obrocima i prirodim okruženjem uz šumu munike umjetnicima je bila omogućena nesmetana sloboda izražavanja. Prethodnih godina učesnici ove kolonije bili su mladi mostarski umjetnici, a ove godine su okupljeni slikari kako iz Mostara, tako i iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, te umjetnici iz nekoliko drugih država.“- rekla je Adna Mrga, PR mostarskog ljeta.

Pored već pomenuta dva dešavanja koja će se održati u subotu, također će se  održati i monodrama „Da kraj bude lijep“, režisera i glumca Roberta Waltla. Monodrama će se odigrati na ljetnoj sceni Centra za kulturu Mostar sa početkom od 21h.

„Iz Slovenije nam dolazi poznati režiser i glumac Robert Waltl. U subotu, 04.08.2018 godine u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“ predstavit će se sa monodramom „Da kraj bude lijep“, koju će Waltl odigrati na ljetnoj sceni Centra za kulturu Mostar u 21h. Mohamed El Khatib je autor pomenute drame, koja je dirljiva autobiografska pripovijed, na trenutke zajedljivo bolna, često vrlo zabavna, koja prefinjeno prepliće osobno s univerzalnim. Mohamed El Khatib je francuski pisac, redatelj i performer marokanskih korijena. U samo godinu dana postao je najveće otkriće novog francuskog teatra. Tekst “Da kraj bude lijep” je 2016. nagrađen s najvažnijom francuskom nagradom za dramatiku (Grand Prix de Littérature dramatique). Robert Waltl je glumac i redatelj, osnivač Mini teatra koji je jedinstven prostor umjetničke kreacije i društvenog angažmana u Sloveniji. Waltl se bavi glumom od 1987. godine, te je odigrao brojne uloge u pozorištu, na filmu i televiziji. Od 1999. godine počinje se baviti režijom, te najčešće režira predstave za djecu. Dobitnik je niza nagrada i priznanja. Radujemo se Vašem dolasku!“ – također je rekla Adna Mrgan, PR Mostarskog ljeta.

 

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist