PLUS ONE: VDRN vrti i vodi Vas u Libertas sa RA1N-om!


Promocija elektronske muzike u Zenici napreduje iz subote u subotu, a sve zahvaljujući Elevation entertainment ekipi i ljubaznom osoblju Pivnice Libertas, gdje se DJ noći i organizuju. U subotu, 04.08.2018. godine, iz Mostara u goste stiže Vedran Ičanović scenskog imena VDRN koji će donijeti sunce i nastupati sa RA1N-om, rezidentom večeri. Starta se u 21:00 sat!

VDRN stiže u Zenicu u sklopu projekta “PLUS ONE”, a kroz ovaj projekat Elevation enterntainment ekipa predstavlja kako afirmisane, tako i neafirmisane DJ – eve.

Kroz ovaj projekat i Vi stižete u Zenicu kao gost. Šta mislite o ovom potezu koji se naziva PLUS ONE? Da li je to način na koji se DJ – evi i producenti iz BiH, ali i regiona mogu uvezati, te ojačati elektronsku scenu i ponuditi kvalitetnu muziku posjetiteljima koji svake subote dolaze u Pivnicu Libertas kako bi iskusili čarobne tonove?

  • Čini mi se da je to nešto što je jako trebalo ljudima koji se okupljaju pod kišobranom elektronske muzike. Plus One svakako vidim kao pozitivnu platformu koja će uvezivati i slati pulseve drugim, sličnim ekipama u povoju. Vjerujem da će to biti logičan slijed događaja, kvalitet prepoznaje kvalitet. – VDRN

Ukoliko ste nas pratili znate da smo do sada predstavljali goste Plus One projekta i ne vidimo razlog da stanemo. U nastavku pročitajte priču o VDRN-u koju vam donosi Pozitivka sa radiyoaktivnih talasa, a sve u susret još jednoj elektro noći u Libertasu. Sa VDRN-om smo sumirali stanje elektronske scene u BiH, otkrili tajne sastojke jednog seta i čuli savjete o DJ -ingu. Saznali smo i kada se VDRN upustio u ove vode, najavili puštanje ručno iskopanih dragulja iz londonskih i amsterdamskih rudnika zvuka, dotakli se stanja u državi, pa se vratili na muziku…

Vedran Ičanović scenskog imena VDRN u svijet DJ –ing je uplovio 1997. godine. Tada je organizirao jedne od prvih partija sa elektronskom muzikom u Zenici. Kaže kako ga inspiriše i vodi kroz svijet elektro muzike ljubav prema tom cijelom pokretu. Pogotovo ta početna vibra s kraja osemdesetih kada je sve buknulo u Engleskoj, napominje VDRN. Nastupao je širom BiH, a najviše u Mostaru, Zenici, Sarajevu i Banjaluci.

Oni koji su do sada imali priliku slušati VDRN-a znaju da ne vrti samo jedan određen žanr muzike. I sam napominje kako nikada ne pušta smo jedan žanr, jer kako kaže ljepota elektronske muzike je u njenoj slobodi izražavanja i različitosti. Izazov je spojiti što više okusa u jedan ultimativni ukus, objašnjava VDRN.

Tokom godina puštao sam različite pravce, recimo u periodu od 2004-2015 sam pod pseudonimom Taurus Gemini sa prijateljima radio i ulagao u razvoj psytrance scene u BiH. Baš u Zenici sam davne 2006. uspješno organizirao prvi višednevni psytrance i progressive trance festival koji se zvao Smetoving. Zadnjih godina sam se malo zasitio toga, pa sam se vratio u klupski spektar.

Oni koji malo pažljivije prate pravce kretanja globalne elektronske scene mogli su primijetiti da se posljednjih godina dešava jedan svojevrsni preporod izvornog zvuka zlatnih devedesetih, doba kada je energija, kreativnost i ljubav prema rejvu bila najjača. A to je upravo bila moja prva ljubav i morao sam uskočiti u taj voz još jednom pošto u originalni voz zbog tadašnjih ratnih zbivanja, nismo mogli uskočiti. – VDRN

Njegovi sadašnji setovi predstavljaju jednu pikantniju mješavinu engleskog acid deep jackin disco tech house zvuka koju znam dodatno začiniti sa modernim interpretacijama techna ranih devedesetih.

Ono što VDRN pokušava kroz puštanje muzike je da prenese ljudima djelić onoga kako se on osjeća kada sluša omiljenu muziku, na omiljenom mjestu, kada recimo uživa u momentu, a to je jako lijep i oslobađajući osjećaj.

Šta je po Vama najvažnije kod puštanja jednog seta?

Definitivno pričanje priče. Koliko će dobro neki DJ umiksati sljedeću stvar mi je najmanje bitno u tom svijetu, što se mene tiče može ih jednostavno pustiti jednu iza druge pa čak i sa pauzama. Ono što je najvažnije je pričanje priče, a svaka priča mora ima početak, kulminaciju i kraj. DJ je vođa putovanja, njegova dužnost je da se pobrine da svi učesnici sigurno stignu na odredište a ne da ljudi sami lutaju nepoznatim predjelima ili da se ne daj bože izgube. Tek onda tehnički trikovi mogu doći u igru, oni su svakako poželjni.

Vaš savjet za one koji žele kročiti u svijet DJ – inga i jednog dana vrtiti svoje setove, šta trebaju imati na umu?

Da budu originalni, ali i da se upoznaju kako je sve počelo i od čega se razvilo, da slušaju dosta različite muzike kako bi mogli razviti svoj jedinstveni stil i da se ne boje poteškoća i razočarenja, da budu uporni i dosljedni i najvažnije od svega da vole to što rade jer će ih ta ljubav jednog dana dovesti do srca publike.

Po Vašem mišljenju kakva je elektro scena u BiH?

Budimo realni, elektronska (klupska) scena u BiH baš i ne postoji, barem ne u onom značenju u kojem postoji u razvijenim dijelovima svijeta. Postoji par ekipa i organizacija koje drže kontinuitet, ali mi se čini da su dosta opterećeni poslovnim aspektom priče pa je ponuda programa još uvijek dosta sterilna. Sa žanrovskog aspekta, jedna struja je skrenula u neko pomodarstvo, dok je druga malo previše otišla u dekadenciju. Sredine nema ni za lijeka.

Kako unaprijediti elektronsku scenu u našoj državi?

Prije svega unaprijeđenjem same države. I standarda života. Trenutna muzička ponuda i potražnja u BiH dovoljno govori o mentalnom stanju svijesti naših ljudi, pa je samim tim logično što su underground muzički pravci došli na neku marginu postojanja. Unaprijeđenje je moguće jedino edukacijom, žanrovskom otvorenošću i podržavanjem lokalnih organizatora koji se usude biti drugačiji i koji se trude da vam pokažu nešto što nije „in“, dakle svi oni koji ne idu linijom manjeg otpora. I ne mislim time samo na lajkovnu podršku, nego i na džepovnu. Sve te stvari koštaju, a guest lista uvijek bude krcata.

Kako je došlo do saradnje sa Elevation ekipom iz Zenice? Šta mislite o ovim mladim zaljubljenicima u elektronsku muziku i njihovoj organizaciji čiji je cilj da probude elektro scenu u rodnom gradu, Zenici, ali i šire?

Kao i sve interesantne stvari u životu, spontano. Zadesio sam se u Libertasu nakon mnogo godina i iznenadio se kad sam vidio jednu pozitivnu atmosferu i upitao prijatelja otkud to ovdje i ko to radi. Bio sam iznenađen malo drukčijem pristupu zvuku, nisu išli linijom manjem otpora i igrali na „sigurno“ nego sam po prvi put nakon dosta vremena čuo nešto svježe, drugačije. Mislim da se to može izroditi u jednu jako lijepu priču, a to je ono što treba Zenici i Bosni i Hercegovini.

Šta posjetioci subotnjeg dešavanja mogu očekivati od Vas u Zenici? Šta ste spremili za plesne cipelice posjetitelja?

Mnogo ručno iskopanih dragulja iz londonskih i amsterdamskih rudnika zvuka.

Subota, 04.08.2018. godine
Pivnica Libertas
VDRN i RA1N
od 21:00h!

Pivnica Libertas nalazi se na adresi Školska 10, Zenica. Ukoliko do sada niste otkrili čari Pivnice Libertas u nastavku vas provodimo kroz istu. Kliknite OVDJE za virtuelni obilazak Libertasa, a u subotu dođite pa zaplešite i u stvarnosti.

Osjetite uzvišenu veličinu elektronske muzike uz “dizače”, dodirnite visinu zvijezda nad horizontom.

Emisija Pozitiva i Pozitivka i ovaj put prate event, a o svemu više u emisiji u utorak, 07.08.2018. godine od 17:30 sati na 88,5 fm.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist