Održan koncert Međunarodnog omladinskog kamernog orkestra


Sinoć je u predivnim zvucima Međunarodnog omladinskog kamernog orkestra „Turksoy“ uživala brojna publika. Koncert je održan u dvorištu Centra za kulturu Mostar, u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“, u saradnji sa Institutom Yunus Emre.

 

Generalni sekretar Turksoy-a Dusen Kaseinov izrazio je zadovoljstvo dolaskom u Mostar i učešćem na manifestaciji „Mostarsko ljeto“.

„Naš omladinski orkestar je već jednom bio u programu Mostarskog ljeta, tačnije prošle godine, i to je bio jedan nezaboravan nastup, i za publiku, i za nas. Želim mnogo da se zahvalim na gostoprimstvu , na tome što se publika uvijek lijepo odazive na koncerte i zbog toga što je to u Mostaru uvijek uistinu nešto posebno. Mi se nadamo da ćemo nastaviti saradnju koju imamo sa organizatorima ‘Mostarskog ljeta’.  Ovdje smo, pored ‘Mostarskog ljeta’ sa još jednim posebnim razlogom. Naime, ovih dana slavimo 25 godišnjicu osnivanja samog Turksoy-a. Turksoy je organizacija koja koristeći univerzalni jezik ljepote, umjetnosti, muzike i sličnog dopire do brojnih ljudi širom svijeta, i tako širi poruku prijateljstva, međusobnog uvažavanja i ljubavi“, kazao je Kaseinov.

Na pitanje kako se osjeća večeras u Mostaru, Kaseinov je istakao, da je naći se na ovakvom historijskom mjestu, koje spaja više kultura u jedno, zaista lijepa prilika za ovaj orkestar.

„Naravno, Mostar je preživio teške trenutke , ali ovo su neki novi počeci. Zbog toga treba nam što više kulture, kulturnih događaja, kako bismo oživjeli Mostar. Nadam se da ćemo dobiti pozivnicu i za iduću godinu od organizatora ‘Mostarskog ljeta’, na koju ćemo se sa zadovoljstvom i radošću odazvati.“, poručio je Kaseinov.

Koncertu je prisustvovala i generalna konzulica Turske u Mostaru Zerrin Kandemir, koja je zahvalila orkestru Turksoy što iznova dolazi u Mostar, a već  možemo reći , navodi Kandemir, da su koncerti Turksoy-a tradicionalna aktivnost u Mostaru, bilo da se radi o ljetu ili zimi.

„Drago mi je da Turksoy nije nešto nepoznato u Mostaru. Ovo je jedna lijepa stvar da oživimo i da damo jednu čar ovom mostarskom festivalu. Mi smo jako ponosni i čast nam je da možemo biti sponzor ovogodišnje manifestacije ‘Mostarsko ljeto’. Pored ovog koncerta, organizovali smo i druge sadržaje koji su uveličali ovogodišnje ‘Mostarsko ljeto’ i, ponavljam, da nam je to čast i zadovoljstvo. Ovo je moja prva godina da u svojstvu generalne konzulice Republike Turske u Mostaru prisustvujem manifestaciji ‘Mostarsko ljeto’. Zaista mi je drago što mogu da dođem i da posjetim veliki broj sadržaja ove manifestacije. Jako mi se sviđaju i oživjeli su ljeto u Mostaru.“, naglasila je Kandemir.

Prisutnima se obratio i direktor Centra za kulturu Mostar, Senad Suljić.

„Orkestar Turksoy koji je večeras sa nama, već drugu godinu je dio programa ‘Mostarskog ljeta’. Njihov nastup 2017 godine ostavio je poseban utisak na mostarsku publiku. Upravo zbog toga, želja organizatora ‘Mostarskog ljeta’ i u ovoj godini bila je, da našoj publici pokloni koncert Međunarodnog Omladinskog Kamernog Orkestra Turksoy, koji pod dirigentskom palicom Mustafe Mehmandarova izvodi arije svjetskih klasika i numere turkijske kulture.“, istakao je direktor Centra za kulturu Mostar.

Veliki broj posjetioca uživao je u predivnim izvedbama orkestra Turksoy kojeg čine mladi, talentovani umjetnici iz Azarbejdžana, Kazahstana, Kirgistana, Turkmenistana, Turske, Rusije: Baškurdistan i Tataristan.

 „Kao i uvijek Intitut Yunus Emre organizuje dobre koncerte kulturne i zabavne muzike. Već sam jednom prisustvovala Turksoy koncertu i svidio mi se. To je razlog zbog kojeg sam došla večeras. Prisustvovala sam na još nekim sadržajima Mostarskog ljeta, poput koncerta Flamenco sevdah, i predivno je bilo.“, kazala je Sanela Brković.

 „Nakon što su se u ambasadi Turske upoznali sa mojim radom, odnosno činjenicom da već niz godina fotografišem kulturne i sakralne objekte u BiH iz doba osmanske vladavine, dobio sam poziv iz Ureda za kulturu ambasade Republike Turske u BiH, da predstavljam Bosnu i Hercegovinu 2013 godine. Tada sam se upoznao sa predstavnicima Turksoya, od kojih sam dobio poziv za večerašnji koncert. Već sam upoznat sa njihovim radom, i ne sumnjam da će biti lijepa večer.“, poručio je Dušan Kecman iz Banja Luke.

Od svog osnivanja, TURKSOY provodi aktivnosti za jačanje veza bratstva i solidarnosti među turskim narodima, prenosi zajedničku tursku kulturu budućim generacijama i uvodi ga u svijet.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist