Avantura unutar korica


Jedna od onih tema koja “nema rok trajanja”, nego je uvijek aktuelna i izaziva lavinu rasprava i komentara, jeste navika za čitanjem knjiga. Svako od nas pomisli na neki drugi sinonim kada se spomene “knjiga”, jer od osobe do osobe zavisi na koji način je percipira.

Bilo da je ljetni dan na plaži, jesenja kišna noć, a vi umotani u deci ispijate čaj, hladno zimsko jutro ili tmurno nedjeljno popodne, kniga je odličan saveznik za bijeg od problema. Kada vi postavite pitanje “Da li rezervisti malo vremena za sebe?”, knjiga odgovara DA! Knjiga je dobar prijatelj. Ona vas neće zagrliti, niti će progovoriti, ali će učiniti da sve odgovore pronađete u sebi, samim čitanjem.

“Susret sa dobrom knjigom, može izmijeniti sudbinu duše.”– M.Prevo

Ukoliko ste knjigoljubac, sigurno volite miris starih knjiga koje pozajmljujete iz biblioteke i šuštanje stranica dok ih lagano listate. Ja, recimo, volim i stare izlizane korice, oblijepljene sa par trakica selotjepa, kao želja ljudi i nada da će knjiga i dalje nastaviti slijed i kako je neće zamjeniti neka novija izdanja. Takve knjige me uvijek navedu na razmišlajnje o njihovoj “historiji”, pa se vrlo često pitam kroz koliko ruku su već prošle dok su došle do mojih.

Primarni način dolaska do knjiga su upravo biblioteke. One su domovi za sve te knjige koje mi, sa vremena na vrijeme, udomljavamo. Ukoliko ste pak’ ljubitelji tek oštampanog štiva na masnom papiru, te ukoliko želite da je knjiga samo vaša, potražit ćete je u knjižari, sajmu knjiga ili kod uličnih prodavača.

Ovog vikenda, u našem gradu se po prvi put održao jedan takav sajam, koji je bio pravo osvježenje za sve ljubitelje knjige, a tom prilikom razgovarali smo i sa organizatorima.

“Ljeto je, period je godišnjih odmora i svi volimo da se odmorimo uz knjigu, te smo odlučili da napravimo malu interaktivnu prodaju knjiga. Velika je zainteresovanost i pokazalo se da Zenici fali ovakvih događaja, prigodnih izložbi, te da Zeničani moraju ići u drugi grad kako bi kupili neku knjigu.”– izjavila je za RadiYo “Active” Tamara Mešeljević, ispred Multiplex Ekran-a.

Tamara je dodala kako se nada da će prodajom slikovnica i prilagođenih knjiga za mlade, probuditi mlađima svijest o čitanju knjiga, te da treba raditi na promociji knjige kao knjige, a ne samo elektronskih knjiga, jer smo svi svjesni da nam tehnologija mnogo toga i oduzima.

Naši slušatelji, sa nama su također podijelili svoje mišljenje o čitanju knjiga, a u nastavku pročitajte šta smo to saznali.

Knjige su danas dostupne u elektronskim verzijama ali pravi užitak je tek kada se knjiga može čitati s lista. Zato ovakvih sajmova treba više. Da li se više čita nego prije, ne znam. Znam samo da čitaju oni koji su to navikli da rade još u djetinjstvu.” – A.B

“Knjiga nedostaje ko sto nedostaje razmak između neznam i neželim.” – A.M

I nije bitno da li čitate ljubavne romane, pa poslije krivite Džejn Ostin za sva vaša vjerovanja o ljubavi, ili psihoanalize sa kojima zalutate do nekih neotkrivenih dimenzija sebe. Važno je da steknete naviku da čitate. Na kraju krajeva, nije bitan autor, bitni ste Vi, i nije bitan žanr, bitna je pouka koju izvučete.

Svaka knjiga je kao osoba, koja svoju suštinu krije unutar korica. U sebi. Svakim okretanjem nove stranice, upuštamo se u ljepotu tog poznanstva. I onda, svaka rečenica kao nova osobina, i svaka stilska figura kao novi osmijeh na licu te osobe. Tako igrađujete odnos i kada dođete do kraja, vratite se na početak. Jer, nešto ste preskočili, a nešto niste odmah shvatili. Svakim naredni čitanjem otkrit ćete nešto što vam je promaklo, neku drugu osobinu, zbog koje ćete i dalje uživati u vašem poznanstvu.

 

 

 

 

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist